SOCIJALDEMOKRATI TOMAŠEVIĆU: Mjesečni pokaz za zaposlene 100, a za studente i učenike 50 kuna

U ime Udruge „Socijaldemokrati“ saborski zastupnici Kluba Socijaldemokrata Davor Bernardić, Nikša Vukas i Vesna Nađ predali su gradonačelniku Zagreba prijedlog za nove cijene mjesečnih pokaza, te prijedlog rješenja oko subvencioniranja dječjih vrtića. Na konferenciji za medije, uz spomenute teme, upozorili su i na problem otpada u Zagrebu.

„Kako bi rasteretili naše sugrađane predlažem da cijena pokaza ZET-a za zaposlene bude 100 kuna umjesto dosadašnjih 360 kuna te da cijena za umirovljenike, studente i učenike bude 50 kuna“ objasnio je prijedlog Davor Bernardić, koordinator udruge „Socijaldemokrati“ za Grad Zagreb. Prijedlog koji se tiče javnog prijevoza proizašao je iz stručne analize te je na tragu mjera koje su uvele neke europske zemlje, poput Njemačke, u sustavu javnog prijevoza.

„Ova mjera osim što bi financijski rasteretila naše sugrađane i zagrebačke obitelji u vremenima inflacije, imala bi i pozitivan ekološki utjecaj u vidu smanjenja emisije stakleničkih plinova kroz poticanje korištenja javnog prijevoza. Također, poticanje korištenja dostupnijeg javnog prijevoza bi  svakako rezultiralo smanjenjem prometnih gužvi na cestama našeg grada, koji je često zakrčen velikim brojem osobnih vozila. Dakle, ovo je anti-inflacijska, zelena, a ujedno i prometna mjera“ rekao je Bernardić.

„Ovaj prijedlog uštedio bi zaposlenim Zagrepčankama i Zagrepčanima, radnicama i radnicima koji koriste ZET čak 260 kuna mjesečno, a moguće i više iznose onima koji će zbog ove mjere odlučiti koristiti javni prijevoz umjesto auta. Primjerice, grad Beč godišnje smanjuje broj registriranih vozila za nekoliko desetaka tisuća. Razlog tome je brz i dostupan javni prijevoz. Volio bih da i naš Zagreb počne slijediti slične trendove.“

Budući Grad Zagreb subvencionira ZET u najvećoj mjeri, Socijaldemokrati smatraju da bi niža cijena karte povećala i prodaju karata, što može imati i blagotvoran utjecaj na proračun ZET-a. Vjerujemo da u sklopu uvođenja reda u gradske financije i ušteda postoji prostor da na ovaj način dodatno pomogne građanima Grada Zagreba.

„Uz ovakav pozitivan potez Grada Zagreba vjerujemo da bi postojala mogućnost i da HŽ smanji cijenu  karte u dijelu kombiniranog prijevoza ZET-om i HŽ-om. Tome u prilog ide i prijedlog Koordinacije unutarnjeg javnog linijskog cestovnog prijevoza Hrvatske udruge poslodavaca koja je iznijela ideju o jedinstvenoj cijeni karte od 70 kuna“ zaključuje koordinator udruge „Socijaldemokrati“ za Grad Zagreb.

Socijaldemokrati su predložili i rješenje za problem koji u rujnu čeka roditelje vrtićke djece. „Prije tjedan dana izašla je informacija kako je 3700 djece u Zagrebu ostalo ove godine bez vrtića. To je velik problem kako za roditelje, tako i za Grad Zagreb u kojem nedostaje smještajnih kapaciteta u dječjim vrtićima. Također, roditelji javljaju kako su privatni vrtići najavili poskupljenja, čak i 700 kuna mjesečno, zbog rasta cijena energenata i drugih troškova. Gradski vrtići do sada su se plaćali 400 kn, a privatni 1400 kn. S najavljenim poskupljenjem privatni vrtić bi koštao mjesečno preko 2000 kuna. To je diskriminatorno, stoga predlažemo dodatnu subvenciju ukoliko se dogodi poskupljenje za privatne vrtiće u iznosu od 700 kuna. Dakle, stupnjevito po razredima, i na taj način ublažit će se šok od poskupljenja roditeljima koji sada žive u neizvjesnosti“ rekao je Davor Bernardić.

Bernardić se osvrnuo i na aktualni problem otpada u Zagrebu, reagirajući tako na apele građana: „Po pojedinim kvartovima otpad se ne odvozi u propisanim rokovima. Smeće se ne odvozi dovoljno često! Moje pitanje prema gradonačelniku je zašto je to tako? Hoće li građani gdje se smeće ne odvozi redovno biti obeštećeni za taj iznos cijene otpada, odnosno hoće li im biti vraćen dio novca? S druge strane svjedoci smo da je odluka o zbrinjavanju komunalnog otpada odgođena, neće stupiti na snagu u predviđenom roku. Moja pitanja prema gradonačelniku su: Što to znači za građane, a što za njihove račune? Kada će ta odluka stupiti na snagu, koje će biti cijene vrećica i gdje će se moći kupiti, kolike će biti marže? Da li će biti prostora za manipulaciju, na koji će se način kontrolirati sustav? Puno je neriješenih pitanja.“

Svi konkretni prijedlozi Socijaldemokrata, kao što je bila praksa i do sada, službeno će biti upućeni u proceduru Gradonačelniku Grada Zagreba.