SLOVENCI SE ŽALE NA ISTRU: Kažu da su previsoke cijene – gdje je istina?

Slovenci se žale na visoke cijene u Istri, pišu mnogi njihovi portali. Je li Istra doista preskupa? 

Žale se Slovenci, na jednom portalu čak su objavili i račune iz istarskih restorana – dvije čaše vina i sladoled 24 eura, porcija lignji, kažu da nisu jadranske – 28 eura.

U Rovinju kugla sladoleda 2 eura, dcl vina na rivi iz rinfuze 1,7 eura. Rovinjska riva, glavni trg, glavna šetnica, 3 kave 4,90 eura, pa nije toliko skupo.

Čaša vrhunskog istarskog vina može se dobiti po cijeni od 4 do 7 eura. Svima su usta puna riječi “kvaliteta”, no ima li dovoljno kvalitetne hrane za gomilu turista?

– Kvalitetan je isključivo s domaćom kvalitetnom namirnicom i taj gost će to prepoznati, kaže za HRT predsjednik Ceha ugostitelja Istarske županije Stanislav Briškoski.

A prepoznaje li gost spomenute domaće lignje? Po odgovor idemo u Pulu. Iskusni chef kaže – porcija patagonskih lignji ne bi trebala stajati više od 10 eura, dok je realna cijena za one jadranske od 25 do 28 eura.

– Lignje su u nabavi od 20 eura pa na gore po kili, rekao je chef Dušan Černjul. Dakle, problem zapravo nastaje kada se skupo naplaćuje nekvalitetna usluga.

– Mi do sada nismo dobivali takve primjedbe što ne znači da neki gost možda nije naletio na adekvatnu kvalitetu servisa, usluge, shodno tome i cijene, kaže direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević.

I dok svi govore samo o turistima, mi pitamo – a što je s domaćim ljudima?

– Je li domaćima preskupo, 30 eura za lignje? Onda moramo biti malo ponizniji, stati na loptu i domaćem gostu dati najbolje i cjenovno posložiti, ističe Briškoski.

Trebalo bi. Jer domaći imaju manju platežnu moć od turista, a s turističkim cijenama moraju živjeti svih 365 dana.