ŠKOLA POČINJE 7. RUJNA U CIJELOJ HRVATSKOJ: Ovo su detaljne upute za škole i vrtiće

”Škola počinje 7. rujna i gotovo, u svim županijama”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nakon sastanka Nacionalnog sa županijskim stožerima civilne zaštite.

Fuchs je naglasio da je razlika pohađanja škole od 1. do 4. razreda i onih u višim razredima. Mlađi su u jednom razredu, ne idu van, ne miješaju se. Ta djeca ne moraju nositi masku, učitelj drugog predmeta mora imati masku. Nema spajanja s djecom drugog razreda i stvaranja novih grupa.

Viši razredi će se dijeliti kako bi djeca mogla sjediti bez maski. Ako je učionica premala i ne mogu imati distancu, nosit će maske. Slično je i u srednjim školama. Mjere idu za tim da se što manje drugih osoba miješa s jednim razredom, a to se pokušava dobiti blok-nastavom ili podjelom razreda na pola. Djeca na hodnicima moraju nositi maske.

O tome tko će nabaviti maske kaže: ”Već je dobar dio osnivača rekao da će sami osigurati, očekujemo da se oko toga potrude osnivači, a ako zapne, onda ćemo uskočiti mi”, rekao je. Dodao je da jedna platnena maska košta 8 kuna. Dvije trebaju dnevno. ”Nije to preveliki problem, ali mi smo tu i pomoći ćemo”, obećao je.

Kako će se održavati vjeronauk? ”Ako cijeli razred pohađa, učitelj će doći u razred s maskom. Ako se ne može nastava održati, nego bi trebalo spojiti razrede, onda će ići online”, objasnio je kako će izgledati izborni predmeti.

Što se tiče dodatnog angažmana nastavnika, ministar je rekao da nitko neće ostati neplaćen.

Online nastava – ako je netko pozitivan i cijeli razred ide u samoizolaciju, oni će imati nastavu online. Drugi je slučaj kad se podijele razredi, pa dio ide u školu, a dio je kod kuće. Radi se dorada snimanja novih nastavnih jedinica. ”Najnepovoljnija je varijanta da držite djecu kod kuće”, rekao je. Svaka škola sama će odrediti kojim će se tempom izmjenjivati.

DETALJNE UPUTE ZA VRTIĆE I ŠKOLE PROČITAJTE OVDJE.

Komentiraj