SJEDNICA VLADE: Što će donijeti novi državni proračun?

vlada, tihomir orešković

Na Vladi će danas biti predstavljen državni proračun, a kako se sinoć moglo doznati, ostao je kod prognoze da će deficit iznositi 7,4 milijarde kuna ili 2,2 posto BDP-a. Istodobno EK poslala je Vladi upozorenje, smatra da bi proračun trebalo doraditi.

Proračunski prihodi planiraju se u iznosu od 114,9 milijardi kuna, a rashodi gotovo 122 i pol milijarde. Premijer Tihomir Orešković jučer je rekao kako je Europska komisija potvrdila plan Vlade vezan uz reforme ali i proračun.

” Zahvalio bih se svim ministrima i gospodinu Mariću koji su uložili puno truda u ova dva tjedna. Dobili smo i podršku od EK da je ovaj plan kvalitetan, da se trud vidi i da je ova Vlada spremna provesti te reforme”, poručio je premijer.

No sinoć je Europska Komisija Hrvatskoj i još pet zemalja članica uputila rano upozorenje u pogledu obveza u okviru Pakta o stabilnosti i rastu, odnosno usklađenosti s fiskalnim obvezama.

Ministar financija Zdravko Marić za Novu TV rekao je da je upozorenje bazirano na zimskim projekcijama koje su u obzir uzimale nešto višu procjenu i projekciju deficita. Uvjerava kako je EK vidjela konture i odrednice proračuna nakon čega i svrstala našu zemlju u kategoriju s prekomjernim dugom ali bez korektivnih mjera.

‘Sigurno da smo iskomunicirali ovo što sutra predlažemo s proračunom. Dakle, smatramo da će Europska komisija biti zadovoljnija”, rekao je Marić za Novu TV i ustvrdio: “Općenito svako upozorenje Europske komisije smatramo ozbiljnim. U konačnici, nije to sad da igraju neku ulogu policajca, ali mislim da određene stavke koje su na neki način preporučili, odnosno zamjerili Hrvatskoj, s tim se stvarima i mi slažemo. To je prepoznato i u reformskom programu koji ćemo uskoro i predstaviti. Dobar dio tih mjera će biti sadržan”‘.

Ususret proračunu, a kad je riječ o uštedama, u Vladi ih planiraju u iznosu od 2 i pol milijarde kuna, obuhvaćeni su svi segmenti osim plaća i mirovina. 260 milijuna kuna ušteda planira se na materijalnim rashodima, 550 na subvencijama, na pomoćima oko 300 milijuna, naknade građanima i kućanstvima smanjuju se za 560 milijuna, ostali rashodi za 550, a na nabavi nefinancijske imovine uštedilo bi se 280 milijuna kuna. Veliki dio zadnje stavke odnosi se na smanjenje investicija Ministarstvu obrane.

Što se tiče smanjivanja naknada, zahvatit će se i socijalne naknade povezane uz dohodovne cenzuse. Proračun braniteljima ostaje na razini izvršenja od prošle godine. Proračunom nisu predviđena sredstva za povećanje plaća od šest posto, doznaje se u Vladi već samo za povećanje na godišnoj razini od 0,5 posto po godini staža. U Vladi se moglo čuti i da se namjerava ubrzano uvesti povećanje dobi umirovljenja na 67 godina kao i strožiji penali za ranije umirovljenje.

Komentiraj