SJEĆANJA: Prošle su 24 godine od akcije Oluja

Prije 24 godine u oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj akciji Oluja, hrvatske vojne i redarstvene snage za samo 84 sata oslobodile su 10.400 četvornih kilometara teritorija od okupacije pobunjenih Srba.

Izvor: Media servis

Uspjeh Oluje utjecao je i na završetak rata u BiH te kasniju mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Oslobađanje Knina bilo je kruna akcije.

U zoru 4. kolovoza 1995. započela je vojno-redarstvena akcija Oluja. Zapovijed za napad izdana je u 5 ujutro. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo prvo je počelo s djelovanjem, a u akciju je krenulo gotovo 200 tisuća vojnika. Napad na neprijatelja išao je iz 30 smjerova. Prvoga dana oslobođeni su, među ostalim, Sveti Rok, Dabar, Uništa, Čista Mala i Čista Velika, Gora, Strašnik.

Brzo je uslijedio odgovor srpskih snaga, granate su padale na Dubrovnik, Biograd na Moru, Gospić, Otočac i druga okolna mjesta. No akcija Oluja napredovala je munjevito. Već drugog dana, 5.kolovoza, hrvatska je vojska ušla je u najjaču okupatorsku utvrdu. U Knin su ušle postrojbe 4. i 7. gardijske brigade.”Ne znam kako da čovjek od radosti pomisli da smo nakon četiri godine došli ovdje i da smo oslobodili naše, ono što je i bilo naše, ne mogu reći kakvi su mi dojmovi i koliko sam uzbuđen”

“Pa ovo je trenutak kojeg smo mi kao hrvatski vojnici prvi čekali, a ja vjerujem i cijela Hrvatska”

Osim Knina, oslobođeni su i Gračac, Lovinac,. Benkovac, Kijevo, Vrlika… A točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava. Evo što je tada rekao prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman…

“Zastava ovdje znači dovršenje djela uspostave slobodne i nezavisne Hrvatske” 6. kolovoza od okupacije neprijatelja oslobođeni su Petrinja, Kistanje, Kostajnica, Udbina i druga naselja

Predaja pukovnika Čedomira Bulata, zapovjednika 21. korpusa “Srpske vojske Krajine”, u Topuskom 8. kolovoza značila je kraj operativnoga dijela operacije. Za samo 84 sata oslobođeno je 10 400 četvornih kilometara teritorija. Ni sam vojni vrh nije tada mogao vjerovati da će akcija biti završena tako ekspresno. Nakon njezine provedbe još je samo istok Hrvatske ostao okupiran, no Oluja je dala temelje za kasniju mirnu reintegraciju tog područja. U akciji je život za Domovinu dalo 196 pripadnika Oružanih snaga, a 1100 ih ranjeno. Bila je to najsjajnija vojna operacija u hrvatskoj povijesti.