SINČIĆ PODRŽAO REFERENDUM: Zaštitimo hrvatsku kunu – euro je promašeni projekt

Predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik u Europskom parlamentu, danas je na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu podržao referendumsku inicijativu „Zaštitimo hrvatsku kunu“.

„Hrvatskom kunom i monetarnim suverenitetom bavimo se, kao stranka Živi zid, od 2011. godine, od samog osnivanja. To je bio početni motiv osnivanja stranke, Hrvatska je de facto pod monetarnom okupacijom“, rekao je Sinčić.

Euro kao projekt se pokazao kao promašen projekt.

Cijeli niz stručnjaka tvrdi, a to nam pokazuje i praksa, da je suludo gurati različite europske ekonomije u jednu valutnu zonu. „U tom braku netko uvijek gubi, dok drugi dobiju. A kako se pokazalo u velikoj krizi eura prije 10 godina, Njemačka je dobila, dok su zemlje poput Grčke, Španjolske i Italije mnogo toga izgubile,“ kazao je Sinčić i istaknuo da će Hrvatska kao mala zemlja izgubiti u politici eurozone.

Pozvao je građane da svojim potpisom podrže referendum, ne samo zbog očuvanja kune, nego i zbog toga što ih u Hrvatskoj ima premalo. „Referendum je festival demokracije gdje građani mogu izraziti svoju volju. U Hrvatskoj ih je u zadnjih 30 godina premalo i samo to je dovoljan motiv da dođete potpisati.“

 

Glavna poruka danas i od početka: Ne euru, ne ulasku u eurozonu!

 

„Očuvajmo svoju valutu, očuvajmo moćne poluge za ekonomski razvoj, koje nažalost zbog HNB-a kakav je nismo puno koristili, ali očuvajmo ih u Hrvatskoj, u našoj kontroli. Neka se Hrvatska monetarna politika kroji u Hrvatskoj, na korist hrvatskog ekonomskog razvoja“, zaključno će Sinčić.