ŠEŠELJ PROGLAŠEN KRIVIM: Osuđen na 10 godina zatvora

vojislav šešelj

Nasljednik Haškog suda, takozvani Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, danas je poslijepodne izrekao pravomoćnu presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju koji je u prvom stupnju prije dvije godine oslobođen optužbe za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Vojislav Šešelj odgovoran je za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992., objavio je nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u pravomoćnoj presudi Šešelju.

Sud ga je osudio na kaznu od deset godina zatvora i priznao mu vrijeme provedeno u haškom pritvoru.

Žalbeno vijeće ukida oslobađajuću presudu. Proglašava ga se krivim i izriče mu se presuda za progone, raseljavanje, deportacije i druga nehumana djela vezana uz iseljavanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci. Izriče mu se kazna od deset godina zatvora koja je već odslužena jer mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru. Neće se tražiti daljnji boravak u pritvoru. Odbija se žalba optužbe u svim drugim aspektima.

Podsjećamo, raspravno vijeće ICTY-ja većinom glasova oslobodilo je 31. ožujka 2016. Šešelja po svim točkama optužnice, zaključivši da je plan stvaranja Velike Srbije bio politički projekt, a ne kazneno djelo.

Vijeće je također zaključilo da nema dokaza o kaznenoj odgovornosti Šešelja za slanje dobrovoljaca jer nije dokazano da je to činjeno u zločinačke svrhe već da postoji mogućnost da je ono bilo namijenjeno zaštiti Srba.

Za Šešeljeve huškačke govore Vijeće je ocijenilo da su služili za podizanje morala vojnicima na terenu, a oni koji jesu bili huškački – nisu rezultirali progonom.

Haško tužiteljstvo zatražilo je poništenje te presude zbog krupnih propusta prvostupanjskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju te traži da se Šešelja osudi na 28 godina zatvora ili da se naloži ponavljanje suđenja.

Šešelj je zatražio da ne prisustvuje žalbenoj raspravi.