SELJACI U PROSVJEDU BLOKIRAJU CESTE: Probit ćemo i policijske blokade ako treba

Nastavljaju se prosvjedne akcije u obliku prometne blokade poljoprivrednika svinjogojaca nezadovoljnih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Izvor: Media servis

Traktorima je blokirana cesta prema graničnom prijelazu Županja-Orašje. Zatvorena je i državna cesta u Tovarniku, a kod Nove Gradište policija je blokirala dio ceste koji izlazi na autoput kako prosvjednici s traktorima nebi zaustavili promet prema Zagrebu. Seljaci su nezadovoljni odgovorom Ministarstva poljoprivrede.

Tvrde kako nijedan od njihovih 11 zahtjeva nije odobren, a odgovori se ponavljaju. Seljaci traže stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja. Jedan od prosvjednika Marijan Mamuzić.

“Nitko ne može živjeti bez sela. Bez mrve zemlje niti jedan plod doći. Seljaci to obrađuju, daju to u trgovinu, na tržnicu.”

Među zahtjevima su i omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane dok ne stanu ponovno na noge, te omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama. Nezadovoljni postupanjem premijera koji ih i resorne ministrice Marije Vučković seljaci najavljuju su prometnu blokadu cijele Hrvatske. Član Stožera za obranu hrvatskog sela Milenko Bilić.

“Ići ćemo na probijanje policijske blokade kako bi izbili na samu granicu, ići ćemo na pristupne ceste autocesti, kao i na prijelaze preko željezničkih pruga. Znači blokirat ćemo cijelu Hrvatsku. Na ovaj njihov bezobrazluk idemo s totalnim kaosom.”

​Prosvjed organiziraju Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje koje premijer Andrej Plenković optužuje za politizaciju teme, a tvrdi i kako mnogi od prosvjednika ne žive od poljoprivrede i svinjogojstva te samim tim nisu ni legitimni predstavnici s kojima bi Vlada pregovarala.