SEIZMOLOG KUK O POTRESU: Sastav tla u Dalmaciji bolje amortizira trešnju

Dalmaciju je sinoć oko 22 sata pogodio jak potres, magnitude 4,6 prema Richteru, s epicentrom na granici s BiH, kod Buškog jezera, 20 km istočno od Sinja.

“Potresi nemaju veze sa onima u kontinentalnoj Hrvatskoj”, kaže nam seizmolog Krešimir Kuk.

“Ovo područje je seizmički aktivno i poznato. Tu je i u povijesti bilo vrlo jakih potresa tako da nas ne iznenađuje nastanak potresa na tom djelu. Općenito imamo pojačanu seizmičku aktivnost u zadnje vrijeme na području Dalmacije i BiH posljednjih mjeseci.”

Potres se u Hrvatskoj snažno osjetio na širem području oko Sinja, Splita, Makarske i okolice. prema dosadašnjim podacima, nisu zabilježene veće materijalne štete. Sastao se Triljski stožer civilne zaštite, a u podne se sastaje i onaj u Sinju. Sinjski gradonačelnik Miro Bulj za Media servis je rekao kako su građani bili uznemireni, ali srećom, nema ozlijeđenih.

“Ima nešto manjih šteta, ali zasada nema ozlijeđenih. Sve službe su aktivne, tako da je sve dobro. Tijekom dana ćemo naravno vidjeti kolike su stvarne štete.”

Kuk naglašava kako sastav tla na dalmatinskom području bolje amortizira potrese odnosno trešnju u odnosu na kontinentalni dio Hrvatske.

“U Dalmaciji je uglavnom krški teren. Imamo više stijena, to je i dobro što se tiče utjecaja na građevina. Podloge, odnosno tereni koji su nasuti koji su rahliji mogu pojačati trešnju, a što se toga tiče u Dalmaciji imamo nešto bolju situaciju.”

Naknadni potresi uvijek su prisutni, a seizmolog Kuk još je jednom naglasio kako potrese nije moguće prognozirati.
“Aktivnost se nastavila. Do sada imamo nekoliko potresa magnituda između 2 i 3. Nešto više slabijih potresa, dakle očekivana seizmička aktivnost koja slijedi nakon jačeg potresa. Vidjet ćemo koliko će ta serija potrajati.”