SDP PITA: Što će ostati od poljoprivrede do kraja mandata ministrice Vučković?

Točno je dvije godine otkako je ministrica Vučković prisegnula za novi mandat u Vladi RH. Ako se osvrnemo unazad, ne može se reći da ista bilježi uspjehe u svome resoru.

Kaže se to u priopćenju SDP-a i nastavlja:

SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu navodi kako to nije kritika upućena samo radi kritike, već činjenice govore same za sebe: Ministarstvo poljoprivrede je iz EK na Strateški plan zaprimilo 413 ”opažanja”, po čemu smo među najgorima u EU!

Ne zna se je li Plan revidiran, poslan EK i kada bi mogao biti usvojen. Ne zna se što je sa izmjenama Zakona o poljoprivredi koje su planirane za II. tromjesečje 2022. te kada će biti pripremljeni pravilnici o izravnim plaćanjima, a potrebna su barem dva. Nadalje, tko će i kada informirati poljoprivrednike o novim obavezama koje moraju ispuniti da im izravna plaćanja ne bi bila umanjena ili uskraćena?

Što je sa Strategijom biogospodastva koja se treba pripremiti u skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom? Gdje je u svemu izgubljeno šumarstvo? Što je s pravnim okvirom za obranu od tuče? Zakon o prestanku važenja Zakona o obrani od tuče trebao je biti donesen još prošle godine.

Što se događa sa planovima upravljanja Natura 2000 koji obuhvaćaju i poljoprivredno zemljište? Ima li pomaka po pitanju energetske učinkovitosti na poljoprivrednim gospodarstvima koji su gradili bioplinska postrojenja, a sad se suočavaju sa niskom otkupnom cijenom električne energiju?

Gdje je Akcijski plan digitalne transformacije javnih usluga poljoprivredne administracije kojeg je ministrica najavljivala prošle godine u svibnju? Ovo je samo jedan dio poslova koje je Ministarstvo trebalo odraditi, a nije.

Čini se da brojna kašnjenja nastaju i zbog toga što dio vremena ministrica posvećuje saniranju šteta od afera koje su prouzročili njezini najbliži suradnici, kao što su primjerice afera Vjetroelektrane, čiji ishod se još ne zna, brojne nepravilnosti u Agenciji za plaćanja od zapošljavanja, javne nabave, isplate poticaja itd., koji je ishod Kontrole revizora EK i hoće li biti povrata sredstava, afera “uvjetno mišljenje Državne revizije” zbog netransparentnog zakupa i prodaje poljoprivrednog zemljišta te nepostojanje evidencije o naplati. Ali i najzvučnija afera “Vinska omotnica”, iako toga nažalost ima još.

Kad cijene hrane rastu u nebo, a poljoprivrednici za svoje proizvode dobivaju povećanje od tek nekoliko desetaka lipa, kad se zatvaraju šećerane, mljekare, pekare i drugi prehrambeno prerađivački kapaciteti, kad se smanjuje stočni fond i broj isporučitelja mlijeka, ministrica treba planirati realno i provoditi ono što se dogovori u međusobnom dijalogu s poljoprivrednicima, poduzetnicima i građanima, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju.

Krajnje je vrijeme da se nagomilani problemi počnu rješavati, jer bi uskoro mogli ostati bez poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednika u pojedinim sektorima, a dobar dio naših ruralnih područja bez stanovnika.