RUSI ZAROBILI HRVATA: Snimili ga za TV – bio je u Mariupolju, a prijete mu teške kazne

RT, ruska državna televizija, objavila je navodni intervju s Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim državljaninom koji se navodno borio s ukrajinskom vojskom,

Kako prenosi Jutarnji list Prebeg je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju, a koje su Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega.

Novinaru Romanu Kosarevu on je navodno otkrio kako je u ukrajinskoj vojsci od 2020. godine, da je pet godina služio i u hrvatskoj vojsci, ali i da nema nikakvo borbeno iskustvo.

Ukrajincima se pridružio jer se zaljubio u Ukrajinku za kojom je došao u državu pa je htio državljanstvo koje se stječe trogodišnjim ugovorom u vojsci.

Što se tiče rata s Rusijom, govori kako nije imao nikakvog doticaja s postrojbom Azov iako su i oni sudjelovali u bitci kod Mariupolja.

RT zaključuje kako je sudbina Hrvata neizvjesna jer se smatra plaćenikom, zbog stranog državljanstva, a prijete mu teške kazne, uključujući i smrtnu.

O samom Prebegu, ali i drugim Hrvatima koji se možda bore u sukobu Rusije i Ukrajine za RTL je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) priopćilo:

“MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja.

Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”.