RIJEČI KARDINALA: Što je sve rekao Bozanić na euharistijskom slavlju?

Podijelite članak

bozanić, josip bozanić, kardinal

Uskrs se u Hrvatskoj u crkvama obilježava svetim euharistijskim slavljima. U zagrebačkoj prvostolnici predvodi ga kardinal Josip Bozanić. Uz mnoštvo vjernika, ondje je i predsjednik Sabora Željko Reiner, dok nisu viđeni drugi visoki politički dužnosnici.

U uskrsnoj čestitki kardinal Bozanić je upozorio na nepovjerenje koje vlada u današnje vrijeme, ali i da mu se mora reći – dosta. ”

Dragi vjernici, nas je danas, u našoj zemaljskoj prolaznosti, ovogodišnja proslava Uskrsa zatekla u teškom razdoblju za Europu. Ovih se dana krvlju nedužnih ispisuje povijest uskrsnog vremena našeg kontinenta, ali i mnoguih drugih dijelova svijeta. U sučeljavanju sa zlom dobivaju se udarci i otvorene rane, osjeća se gubitak snage, javljaju se sumnje. Ali nas pritom ne smije svladati strah”, rekao je nadbiskup Bozanić, a potom se prisjetio mučenika Stepinca:

“Blaženog se Alojzija želi upravo oslikati metodama ideologija zla – nacizma, fašizma i komunizma koje su vladale u vremenu u kojem je živio s kojima je imao tolike veze koliko je bio primoran djelovati u tom razdoblju svjetske i narodne povijesti. Neki gotovo da žele dovesti stvar do apsurda kako bi se pomislilo da su se te ideologije razmahivale zbog njega, a ne da je on nadljudskim naporima nastojao očuvati ljude od njihova zla.”

“Moram reći i ovo: čini se da zlu nije problem ako ga se prokazuje, razotkriva, razobličuje – jer sve dok je ono u glavnoj ulozi na pozornici – slavodobitno uživa. Zato želi vladati medijskim svijetom. Evo, npr. u našem se društvu već godinama bilježi demografski pad i sve jače prijetnje opasnog izumiranja stanovništva, što zasigurno nije Božji plan s našim narodom. Hrvatsku napuštaju njezini građani u potrazi za poslom, u želji za preživljavanjem. Velik je broj nezaposlenih…”

Tijekom propovijedi Bozanić se dotaknuo i medija, pa je među ostalim rekao:

Bozanić je tijekom propovijedi napao medije.

“Pod valutom slobode izražavanja se javno prokazuju svjedoci koji ne kriju svoje kršćansko uvjerenje. Zlo želi vladati medijskim svijetom… Pred javnost stavljaju jalove rasprave iz prošlosti…”

 

Komentiraj