RENATO PETEK: Evo kako GSKG guli kožu Zagrepčanima nakon potresa

Kandidat za gradonačelnika Zagreba i nezavisni zastupnik Renato Petek održao je konferenciju za medije pod nazivom “Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo d.o.o. (GSKG) gulikoža građana nakon potresa?!”

Priopćenje s pressice prenosimo u cijelosti.

“U Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu d.o.o. (GSKG) građanima/korisnicima gule kožu dodatnom naplatom usluga i naknada u poslovima vezanim uz obnovu oštećenih zgrada poslije potresa.

Sve gradske tvrtke trebaju pomoći građanima u obnovi od potresa bez naplate dodatnih usluga i preuzeti pozitivnu ulogu u obnovi fonda zgrada u Zagrebu te održati povjerenje u gradske institucije, kaže Petek.

S obzirom na dosadašnji rad GSKG-a poslije potresa iz ožujka, mnogi se građani s pravom pitaju upravlja li gradskim sustavom i komunalnim tvrtkama Pablo Escobar ili gradonačelnik Bandić koji je tu da služi građane pružajući im potrebne komunalne usluge?

Poslije potresa, GSKG je u tri situacije palo na ispitu: Prvo kod hitnih intervencija uklanjanja dimnjaka i hitne sanacije kada su korisnici, građani od ugovornih izvođača GSKG za potrebne poslove morali plaćati dva do tri puta više novca u odnosu na razdoblje prije potresa.

Druga se dogodila kada su korisnici od upravitelja zgrade, GSKG, dobili cijene po kojima će im oni pomoći u prikupljanju dokumentacije potrebne za natjecati se za sredstva koja će za konstrukcijsku obnovu objekata dodjeljivati Fond za obnovu.

Naknadnom intervencijom gradonačelnika, prestali su takvom naplatom. A treća i zadnji primjer je da GSKG uzima 1.5% naknade od korisnika za kredite kojima građani kreću u obnovu objekata.

Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo je u ranijem razdoblju ostvarilo 9 milijuna kuna dobiti. Dobit u situaciji obnove od potresa ne smije biti prioritet, već to mora biti pomoć građanima, korisnicima koji ionako snose najveću teret obnove objekata. Gradsko stambeno mora zaštititi građane od višestrukog povećanja cijena radova kod ugovorenih izvođača radova, u odnosu na razdoblje prije potresa.

GSKG kao gradska tvrtka mora imati pozitivnu ulogu u obnovi fonda zgrada u Zagrebu te tako održati povjerenje u tu gradsku instituciju”, stoji u priopćenju.

Komentiraj