RENATO PETEK: Bandićeva miljenica Vuković Runjić postaje zagrebačka šefica kulture?

Podijelite članak

No neće ‘stolovati’ u Ilici 25 jer je ministar Goran Marić gradskim uredima za kulturu, obrazovanje i sport naložio iseljenje iz zgrade koja je u vlasništvu države, i vjerojatno će Ministarstvo državne imovine preseliti upravo na lokaciju prekrasne, no derutne zgrade u strogom centru grada. Ili će nas u centru iznenaditi još jedan hotel bez parkirnih mjesta? 

A gradski će uredi biti preseljeni na nove lokacije, Ured za sport seli ispod sjeverne tribine maksimirskog stadiona, Ured za kulturu bi mogao u Draškovićevu, a vječni v.d. pročelnik Lovrić Ureda za obrazovanje bi navodno preselio u Dežmanovu, od kuda odlazi ministar državne imovine, Goran Marić.

Time će tri ureda, koji su donedavno godinama funkcionirali kao jedan, zaživjeti na zasebnim lokacijama, a njihova podjela jer bila rezultat političke trgovine koalicijskih partnera u Zagrebu. Sjetimo se da je Milana Vuković Runjić bila kandidatkinjom za preuzimanje ureda za kulturu i prošle godine, no tada je mjesto pripalo Ani Lederer, jer je trebalo zadovoljiti apetite tadašnjeg koalicijskog partnera Zlatka Hasanbegovića što je rezultiralo održavanjem tanke skupštinske većine i donošenje brojnih štetnih odluka, kao što je npr. prihvaćanje Plana za gospodarenje otpadom Grada Zagreba i produljenje odlaganja otpada na Jakuševcu do 2029. godine.

Od kada Milana cijeni Milana i obrnuto?

Milana Vuković Runjić kao književnicu neću komentirati. No upravo su ti profesionalni uspjesi tema koja je ovdje interesantna. Zašto i kada osobe poput Vuković Runjić krenu podupirati i podržavati Milana Bandića? Bandić godinama gradi socijalne, ekonomske i ine veze koje u jednom trenutku aktivira kao protuuslugu u svrhu svoje političke karijere. Ono što je problem što se te veze često grade i realiziraju upravo temeljem toga što koristi svoje ovlasti i financijske resurse s pozicije mjesta gradonačelnika Zagreba. Dio takvih primjera može se pratiti i na ročištima u više procesa u kojima je Bandić optuženik.

Vuković Runjić se učlanila u stranku Milana Bandića i nekoliko mjeseci potom dobila i (financijsku) nagradu Grada Zagreba. Zašto je netko tek tada shvatio važnost njezina rada i doprinosa u kulturi? Osim toga, mediji su pisali i kako je Milan Milani pružio ruku spasa i kada je utvrđeno da je zbog za svoju knjižaru korištenja gradske imovine KIC-a Vuković Runjić neplaćanjem u Teslinoj ulici stvorila velik dug. Naravno, Bandić je odluku o deložaciji odgodio a dug s vremenom ‘posušio’, a od tada Milana Milanu uvijek spremno pruža ruku unutar političke arene.

Zbog navedenih uzročno-posljedičnih veza Milane i Milana, iako za time nasušno vapi, zagrebačka kultura i dalje neće profitirati iako ju može voditi osoba uspješe karijere na području kulture. Ona neće djelovati drugačije od instrukcija gazde, tj. onoga koji joj je omogućio ‘instalaciju’ na mjesto pročelnice. No rado ću se ispričati ukoliko me demantira i postupi suprotno gazdinim instrukcijama npr. u slučaju Kina Europa.

Neki dan smo saznali da je i Slobodan Prosperov Novak, u zadnje vrijeme gorljivi branitelj degutantnog počasnog doktorata Milanu Bandiću, ‘korisnik’ gradskog proračuna. Postoji li posljedična veza teška više od 400.000 kuna?

Sada će imenovanjem Vuković Runjić za pročelnicu biti nastavljena suradnja ‘uglednika’ i Milana Bandića, višestrukog Uskokova optuženika i, nažalost, još uvijek živući primjer klijentelizma u hrvatskoj politici o čemu šute njegovi podupiratelji i politički partneri u zagrebačkoj i hrvatskoj politici iz HDZ-a.

Osobno mi je to toliko gnusna politika gradonačelnika u Zagrebu koja građanima, ali i našoj djeci, ne nudi nadu da je rad i obrazovanje put do uspjeha, već ih uvjerava u suprotno. Stoga za bilo kakve promjene i napredak našega grada Bandić mora odmah otići! A time će otići i svi oni koji probitke i pozicije duguju podrškom ili približavanjem njemu, gazdi nepotizma.

 

Komentiraj