RATU NEMA KRAJA: Izrael prijeti pojačanim udarima na Gazu

Izraelskim napadima na Gazu ne nazire se kraj. Izrael se sprema za novu fazu rata, kopnenu invaziju, te upozorava da će pojačati zračne udare na Pojas.

Izvor: Media servis

Za to vrijeme 20 egipatskih kamiona koji prevoze hranu, vodu i lijekove ušlo je u Gazu preko graničnog prijelaza Rafah. Prvi su to naznaci humanitarne pomoći od početka sukoba, a rezultat su intenzivnih pregovora SAD-a, Izraela, Egipta i UN-a. Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari: “Prema uputama izraelske vlade pomoć je unesena preko prijelaza Rafah. Riječ je o hrani, vodi i lijekvima koji će ići samo za stanovništvo u južnom dijelu Gaze. Gorivo nije uneseno u Pojas Gaze.”

UN se nada da će još jedan konvoj humanitarne pomoći biti poslan u Gazu danas i to prema sustavu blage provjere. O humanitarnoj pomoći Gazi govorilo se i u Egiptu gdje se održava mirovni summit na temu primirja Izraela i Hamasa. Na summitu ne sudjeluju predstavnici zaraćenih strana, kao ni SAD-a. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres:

“Ljudima u Gazi treba puno, puno više. Potrebna im je kontinuirana isporuka humanitarne pomoći u potrebnom opsegu. Radimo neprekidno sa svim stranama kako bi se to i dogodilo”, rekao je Guterres.”Vrijeme je za akciju. Akciju za okončanje ove užasne noćne more. Akciju za izgradnju budućnosti dostojne snova djece Palestine, Izraela i regije našeg svijeta”, rekao je.

Pregovori za oslobađanje ostalih zarobljenika se nastavljaju, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu. S druge strane Hamas poručuje da će se o oslobađanju izraelskih vojnika koji su među taocima u Pojasu Gaze pregovarati tek nakon rata. “O ovom pitanju se neće raspravljati sve dok se ne završi izraelska agresija na Pojas Gaze i uopće palestinskog naroda”, upozorio je glasnogovornik Hamasa Osama Hamdan.

No na pomoć su spremni i u Međunarodnom odboru Crvenog križa. Predsjednica Odbora Mirjana Špoljarić Egger.

“Nastavljamo tražiti žurno oslobađanje svih talaca, spremni smo pomoći njima i njihovim obiteljima. Žurno pozivamo na zasutavljanje sukoba u Gazi.”