RATKO MAČEK: Bio sam siguran u svoju nevinost i znao da nas jedino zakon čini slobodnima

Proces desetljeća, majka svih afera. Samo su neki od epiteta koji se pridaju aferi Fimi Media koja je tijekom desetogodišnjeg postupka postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Izvor: Media servis

Prije nekoliko dana, u ponovljenom postupku – stigla je presuda. Bivši premijer Ivo Sanader kriv, HDZ odgovoran, bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček – oslobođen.

Kako je dočekati pravdu nakon deset godina, otkrio nam je Maček u intervjuu.

Izvlačenje milijuna iz državnih tvrtki, mijenjanje iskaza, vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula – samo su kratke crtice što se događalo u posljednjih desetak godina. Bivši glasnogovornik Vlade u doba premijera Ive Sanadera Ratko Maček, koji je bio trećeoptuženi, oslobođen je svih optužbi. Kaže – osjećaj je odličan, omogućuje mi novo-staro normalno. Vraćajući se godinama unazad, Maček se za Media servis prisjetio kada je točno primijetio da se događa nešto nezakonito.

“Nisam primijetio da se događa nešto nezakonito. Međutim, primijetio sam da jedna tvrtka, a to je Fimi Media, istiskuje druge tvrtke koje su na tim poslovima bile već 20 godina. O tome sam obavijestio tadašnjeg premijera Ivu Sanadera, potpredsjednicu Vlade i zamjenicu predsjednika HDZ-a Jadranku Kosor te glavnog tajnika stranke Ivana Jarnjaka.”

Iako je obavijestio tada čelne ljude HDZ-a da privatna marketinška tvrtka Fimi Media godinama ima povlašten položaj, od Sanadera, Kosor i Jarnjaka dobio je sljedeći odgovor:

“Nisu mi rekli ništa. Ivo Sanader mi je nakon nekoliko dana rekao da to nije tako, da se to ne događa i da nema od toga ništa. Ja ne ulazim u to da li je on to zbilja znao ili nije znao, to je za neke druge ocjene i neke druge prosudbe. U svakom slučaju – nije se dogodilo baš ništa.”

Foto: Media servis

U cijelom procesu spominjao se i inicijalni sastanak na kojem se sugeriralo poslovanje s Fimi Mediom.

‘‘Na tom dijelu sastanka nisam bio‘‘, potvrdio je Maček po tko zna koji put.

“Ja sam navodno bio na početku tog sastanka, kao što je to svjedočio gospodin Damir Mihanović, jedan od svjedoka u ovom slučaju koji je iza nas. Međutim, on je vrlo jasno naglasio na dva suđenja da ja nisam bio na dijelu sastanka na kojem se govorilo o Fimi Mediji.”

Mačeka se u sudskom postupku optuživalo da je bio zadužen za prikupljanje donacija. No, obrana je dokazala suprotno.

“Moja obrana je u cijelosti srušila takvu tezu što je potpuno normalno i logično. Ja sam bio direktor HDZ-ovih izbornih kampanja i 2003. i 2007. godine. Kad bi se netko tko se bavi velikom i vodi veliku političku kampanju bavio i prikupljanjem sredstava, ta kampanja se ne bi nikad niti dogodila ili bi bila strašno neuspješna.”

‘‘Nikad nisam izgubio vjeru u institucije i nikad ovo nisam smatrao političkim suđenjem. Znao sam da se za istinu može izboriti‘‘, poručio je Maček.

Je li mu ova oslobađujuća presuda skinula teret osumnjičenoga?

“Ja sam svih tih deset godina vrlo čvrsto, vrlo jasno, vrlo ponizno i vrlo ponosno sjedio pred dva sudska vijeća jer sam itekako bio svjestan težini optužbi koje mi se stavljaju na teret. Ponosno stoga jer sam bio potpuno uvjeren u svoju nevinost i znao sam da će se jednoga dana dogoditi oslobađajuća presuda. Sasvim je sigurno da unatoč svim mogućim medijskim konstrukcijama, šlampavim interpretacijama raznih samozvanih analitičara i proroka, politici i svemu skupa – nas jedino zakon čini slobodnima.”

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *