RAT U UKRAJINI: Rusija traži ublažavanje sankcija, a Zelenski pravedan mir

Rat u Ukrajini se ne smiruje, a stanje je najteže u Hersonu. Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je građane na evakuaciju iz te južne ukrajinske regije što je najnoviji znak povlačenja Rusije. A iako je najavio 24-satni policijski sat, čelnik proruskih vlasti Kiril Stremousovu poručio je da neće biti “nikakvih ograničenja za stanovnike” u Hersonskoj oblasti.

Izvor: Media servis

Reuters piše kako Rusija traži da Zapad ublaži ograničenja državnom poljoprivrednom kreditoru, banci Rosselkhozbank kako bi se olakšao ruski izvoz žitarica te navode da su četiri izvora upoznata sa zahtjevom iznesenim tijekom pregovora o produljenju sporazuma o isporukama hrane iz Ukrajine.

U noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da se prava razina ruskih gubitaka skriva od ruskog društva te da su prikrili svoju mobilizaciju i ljudima rekli da je mobilizacijski zadatak izvršen.
“Ta apsolutno suluda tvrdoglavost vlasnika današnje Rusije najbolji je pokazatelj da je isto toliko lažno sve što nekim stranim čelnicima govore o navodnoj spremnosti na pregovore. Kad netko razmišlja o pregovorima, ne traži načine kako prevariti sve oko sebe.”

Svijet rusku retoriku doživljava kao laž, dodao je Zelenski.

“Spremni smo za mir, za pošten i pravedan mir, čiju smo formulu više puta izrekli. Svijet zna našu poziciju. Ovo je poštivanje Povelje UN-a, poštivanje naše teritorijalne cjelovitosti, poštivanje našeg naroda i dužna odgovornost za teror – to je kazna za sve one koji su krivi i puna kompenzacija Rusije za štetu koju su nam nanijeli.”Zelenski je podsjetio da je 4. studenog dan kada je učinjen važan korak u razvoju ukrajinske suverene državnosti. “Prije 31 godinu usvojen je Zakon Ukrajine “O državnoj granici”.

Ovo je jedan od prvih temeljnih dokumenata obnovljene ukrajinske neovisnosti”, poručio je Zelenski.

“Pamtimo svaki kutak naše zemlje. Oslobodit ćemo sve naše gradove i sela, bez obzira što okupatori namjeravaju produljiti svoj boravak na ukrajinskom tlu. Ukrajina će biti slobodna. I obnovit će se cijela naša granica – i na kopnu i na moru. I na istoku i na jugu.”