RAT OKO SUČELJAVANJA: Je i Plenković glavni urednik HRT-a? – pita Bernardić

Izbori su nam pred vratima i dok čekamo početak službene kampanje, stranke su ubacile u petu brzinu. Obilaze teren, predstavljaju programe i pojačanja, slažu liste i bore se za svaki glas. A iako imaju posla preko glave, čelnici HDZ-a i RESTART koalicije našli su vremena za nastavak svađe oko sučeljavanja.

Izvor: Media servis

MOST je predstavio listu za 11. izbornu jedinicu, odnosno dijasporu. Nezavisni kandidat MOST-a Nino Raspudić naglasio je da je Hrvatska dužna miješati se u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine onda kada su daytonska načela narušena:

“Ova zadnja događanja oko nemogućnosti glasanja, što smo predviđali da se može dogoditi, a događa se – dio hrvatski građana onemogućeno je glasati. Za Kanadu je to potvrđenu, sada za Irsku, a pitanje je koliko će zemalja postupiti na isti način. Reakcije premijera Plenkovića pokazuju nastavak, ja bih rekao, HDZ-ove politike prijezira prema Hrvatima izvan Hrvatske.”

MOST na izbore izlazi s Hrvatskom republikanskom strankom. Čelnik stranke Slaven Raguž objasnio je zašto se odlučio za suradnju s MOST-om:

“Po prvi put da će netko artikulirati autentičnu politiku Hrvata u BiH, problematiku neravnopravnosti Hrvata u BiH, jasno predstaviti zašto i u kojoj mjeri je hrvatski narod u BiH obespravljen.”

A čelnici HDZ-a i SDP-a i dalje se prepucavaju oko sučeljavanja. Šef HDZ-a Andrej Plenković u Vukovaru je komentirao optužbe iz najveće oporbene stranke da u ime javne televizije poziva na sučeljavanje kandidata.

“Mislim da lažu. Kao što je HRT pozvao nas, tako je, siguran sam, pozvao njih. Gospodin Bernardić je bjegunac. Pobjegao je od sučeljavanja i bavi se sastavljanjem kobasičaste lijeve koalicije jer očito niti SDP niti on sam nemaju niti hrabrosti niti snage niti znanja izaći na sučeljavanje.”

Odgovorio mu je lider RESTART koalicije i šef SDP-a Davor Bernardić koji je istaknuo da će prihvatiti svako sučeljavanje ako je u vrijeme službene kampanje:

“Što se tiče toga da Plenković prije izborne kampanje, u ime HRT-a, poziva na sučeljavanje, ne razumijem poruku. Je li on možda glavni urednik HRT-a? Na taj način se jedan predsjednik Vlade ne bi trebao ponašati jer to baca sumnju na neovisnost rada javne televizije što nije dobro. Sučeljavanje će biti, mi smo prihvatili dva sučeljavanja, bit će i treće, a mi smo HRT-u ponudili termin.”

RESTART koalicija je u Čakovcu sklopila sporazum o zajedničkom nastupu na izborima s međimurskim županom Matijom Posavcem, donedavnim članom HNS-a.

“Ja ću maksimalno dati sve od sebe da se naš kaj i naše vrijednosti jače i snažnije čuju u cijeloj Hrvatskoj. Nadam se da ćete mi biti suputnici u tom nastojanju da ovu zemlju učinimo boljom i uspješnijom na ponos našoj djeci.”

A hoće li, ako postane premijer, Bernardić za Posavca naći neko mjesto u Vladi:

“Župan Matija Posavec s obzirom na veliko povjerenje ljudi koje je stekao u Međimurju, s obzirom na njegovu kompetentnost i sposobnost može obnašati najveće državne funkcije. No, ta odluka kao i svaka druga odluka bit će na njemu. O Vladi ćemo razgovarati kada za to dođe vrijeme.”

Politička platforma Možemo! nastavlja s peticijom da se rad Sabora nastavi i tijekom ljeta kako bi se usvojio Zakon o obnovi Zagreba. U prva dva tjedna prikupili su više od pet tisuća potpisa, a akcija će trajati mjesec dana. Predsjednik stranke Zagreb je naš Tomislav Tomašević za Media servis je poručio:

“Ako dobro citiram predsjednika Milanovića, on je rekao da mu je nezamislivo da to naprave saborski zastupnici iako je tako definirano Ustavom. Međutim, prve izjave i HDZ-ovih i SDP-ovih predstavnika su pokazale da je njima to zamislivo. Sljedeće izjave su bile da ipak tvrde da se to neće dogoditi i da će tijekom ljeta raditi. No, s obzirom na njihovo ponašanje oko raspuštanja Sabora prije nego se usvoji Zakon o obnovi Zagreba, mi im to ne vjerujemo. U tom smislu predsjednik je rekao da ne vjeruje da će se to dogoditi, ali da, što se njega tiče, kucamo na otvorena vrata.”

Uoči izbora, Ivan Pernar, predsjednik istoimene stranke, ponudio je putem Facebooka ruku pomirenja svom bivšem stranačkom šefu Ivanu Viliboru Sinčiću. “Ono što nas je spajalo sve ove godine, veće je od onoga što nas je razdvojilo”, poručio je Pernar, a zašto se odlučio za ovakav javni potez, objasnio je u razgovoru za Media servis:

“Neprijatelj s kojim se suočavamo, a to je marionetska Vlada koju trenutno predstavlja Andrej Plenković je stvarni neprijatelj i Hrvatske i mene osobno. Svako neprijateljstvo na osobnoj razini koje je postojalo stavio sam sa strane i sada je idući potez na mom bivšem kolegi. Moja želja je mijenjati ulogu Centralne banke, da zaustavimo ilegalne migracije i da budemo slobodna država. Smatram da se taj cilj ne može postići trančarenjem i glodanjem već samo zajedništvom.”

Dodaje da se u Živi zid neće vratiti, ali ako je Sinčić za suradnju da su sve opcije otvorene kada su parlamentarni izbori u pitanju.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!