RAT 108. DAN: Granatirana kemijska tvornica Azot – u njoj se skrivaju civili

Nastavljaju se borbe na istoku Ukrajine. Ukrajinskoj vojsci ponestaje oružja jer se upušta u intenzivne topničke borbe s ruskim snagama, rekao je regionalni guverner Mikolajeva.

Izvor: Media servis

Rusko granatiranje kemijske tvornice Azot u Severodonjecku izazvalo je veliki požar nakon istjecanja tona nafte. Guverner Luhanska Serhij Hajdaj rekao je za ukrajinsku televiziju da je požar počeo nakon curenja desetaka tona nafte iz oštećenih radijatora u tvornici Azot. U tvornici se navodno sklonilo stotine civila.

U susjednoj pokrajini Donjeck širi se ogroman oblak dima nakon eksplozije u gradu Avdiivku gdje se također nalazi kemijska tvornica, izvijestili su ruski mediji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je putem videopoziva na azijskom sigurnosnom skupu u Singapuru da ishod rata u Ukrajini neće utjecati samo na njegovu zemlju već na budućnost međunarodnog poretka.

Kijev je drugi put posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i najavila da će se krajem idućeg tjedna znati hoće li Ukrajina dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

“Još se mnogo toga treba napraviti kada je riječ o vladavini prava i borbi protiv korupcije. Radimo dan i noć na ovoj procjeni. Obećala sam ti dragi Volodimire u travnju da ćemo ćemo neumorno raditi na tome.”

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanski premijer Mario Draghi planiraju posjetiti Kijev prije summita zemalja G7, 26. i 28. lipnja, javlja njemački list Bild.