PUTIN U SVE VEĆIM PROBLEMIMA: Češka traži osnivanje Međunarodnog suda za ratne zločine u Ukrajini

Zbog stravičnih ruskih zločina zahtijeva se osnivanje Međunarodnog suda koji bi ih istraživao, dok britanski general tvrdi da je Putin u sve većim problemima.

Izvor: Media servis

Nakon pronalaska masovne grobnice u Izjumu za koju Ukrajina naglašava kako je riječ o ubijenim civilima, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Ruse za mučenje stanovništva i rekao da je najmanje 10 mjesta mučenja otkriveno u oslobođenoj regiji Harkiv. Još jednom je ponovio da se Ukrajina neće predati, unatoč strašnom rusizmu. Nazvao je okupatore fašistima te je usporedio njihovo ponašanje s ponašanjem nacista.

“Gdje god je Ukrajina, bit će i naša zastava. Nigdje neće ostati ovo zlodjelo – rusizam koji ponavlja ono što su nacisti radili. Ne prave sapun od ljudi, ne prave abažure od kože. Ne djeluju na teritoriju cijele Europe, ali princip je isti. Logori u kojima su ljudi okupljeni da bi bili ubijeni, deportacije, spaljeni, potpuno uništeni gradovi i sela. Ništa ne ostaje nakon rusizma. Raketni teror. Masovni ukopi. Najokrutnije mučenje još živih ljudi.”

Zbog ruskih stravičnih zločina, sve je više zahtjeva za osnivanje međunarodnog suda koji će istražiti ratne zločine u Ukrajini, a posljednja je to zatražila Češka. “U 21. stoljeću ovakvi napadi na civilno stanovništvo su nezamislivi i gnusni. To ne smijemo zanemariti. Zalažemo se za kažnjavanje svih ratnih zločinaca”, napisao je Twitteru češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

Foto: Pexels.com

U okupiranom Hersonu kod željezničkog kolodvora kasno sinoć izbili su sukobi. Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju da su isprovocirale pucnjavu. O pucnjavi se oglasila glasnogovornica južnog ukrajinskog vojnog zapovjedništva, Natalija Gumenijuk, koja je kazala da su pucnjava i eksplozija u Hersonu provokacija koju su izveli okupatori. Ruska strana pak, tvrdi da su njihove snage uništile diverzantsku skupinu.

Na sukob Rusije i Ukrajine osvrnuo se predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko koji kaže kako SAD Europu gura u sukob s Rusijom. “Cilj im je oslabiti Rusiju i uništiti Bjelorusiju”, kaže Lukašenko i dodaje da će “Ukrajina biti sravnjena sa zemljom te da je kolaps već počeo.” Usporedio je to i sa situacijom u Europi 1940-ih godina. Podsjetivši na “čizmu fašističke Njemačke rekao je kako je tada Poljska puzala više nego itko drugi i tada je prestala postojati. “Šteta što naši susjedi nisu naučili lekcije iz povijesti”, rekao je Lukašenko.

Admiral britanskog ministarstva obrane Tony Radakin rekao je za BBC da ruski predsjednik Putin nije uspio u svojim vojnim strateškim ciljevima te da je doživio strateški neuspjeh.

“Putin je pod pritiskom, njegovi problemi su sve veći. Uvijek je imao problema s opremom, a i nema dovoljno radne snage. Njegove snage su slabe na terenu. Također, vidimo veličanstvene hrabre ukrajinske oružane snage koje se bore za svoju zemlju. Mi im svi pružamo međunarodnu podršku, i Ukrajinci su to prihvatili.”