PSOVKE I UVREDE: Renato Petek upozorio na prostačke napade na zastupnike SDP-a

Renato Petek, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini upozorio je na neprimjereno ponašanje i psovke koje su izrečene tijekom rasprave na sjednici.

Ovo je njegova objava na Facebooku:

Incidenti na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine tijekom rasprave o donošenju Kodeksa ponašanja gradskih zastupnika. Prema članovima i Klubu SDP-a upućene su psovke i uvrede:

Osoba A: ‘J…. ti mater! (dobacivanje iz klupa)

Osoba B: ‘Oni su dno dna’ (na hodniku)

Osoba C: ‘Vi ste postali (Tomaševićeve) korisne budale.’ (s govornice).

Sve je ovo izrečeno tijekom rasprave o amandmanu Kluba SDP-a kojim se gradskim zastupnicima preporučuje da ne sudjeluju u izvršnim poslovima u okviru samoupravnog djelokruga Grada u radnim tijelima koje osniva gradonačelnik.

Iz Kluba SDP-a nakon glasanja naglašavaju kako ih brine djelovanje zastupnika koji u radnim tijelima ili upravljačkim tijelima ustanova djeluju kao supstitut neizabranih čelnika tijela ili idejni i sadržajni autori prijedloga gradonačelnika, ustvrdivši kako to nije posao gradskih zastupnika.

“Oni nisu ni pročelnici ni gradonačelnikovi suradnici! Gradski zastupnici nisu izvršitelji, već akteri političkog procesa – subjekti, a ne objekti političkog djelovanja. Predstavnička vlast je tu da odlučuje o prijedlozima predlagatelja, a ne da ih u ime izvršne vlasti kreira”, rekao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Viktor Gotovac.

Kakva je to podjela vlasti u kojoj se miješaju izvršna i predstavnička vlast te koji je smisao skupštinski raspravljati o prijedlozima gradonačelnika ako si ih u njegovo ime izradio ili sudjelovao u njihovoj izradi?