PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: Pitanje – zašto se Istanbulska ne primjenjuje?

Hrvatska obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen tri ubijene žene prilikom brakorazvodne parnice 1999. godine. Obilježavanje ovog dana je i prilika da se analizira koliko i što država čini da se zaštite žene žrtve nasilja, ali i imamo li kakve koristi od Istanbulske konvencije.

Izvor: Media servis

Pripadnice Socijaldemokratskog Foruma žena položile su cvijeće i zapalile svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu gdje su prije 20 godina ubijene tri žene, a predsjednica Foruma Maja Sporiš iskoristila je priliku da naglasi da se moraju utrošiti ozbiljna sredstva u provedbu Istanbulske konvencije.

“Da bi potrošnja tih sredstava i implementacija Istanbulske konvencije bila transparentna, tražimo da se pri kreiranju državnog proračuna za 2020. posebno kreiraju sredstva za provođenje Konvencije, da se po aktivnostima i mjerama koje se namjeravaju provoditi specificiraju da se može pratiti utrošak primjene Konvencije. Jer ovakvo stanje doista nije održivo”.

Pred Općinskim građanskim sudom bio je i predsjednik SDP-a Davro Bernardić. ‘Ovim tempom Istanbulska konvencija će se u potpunosti primjenjivati za 10-15 godina i to je nama u SDP-u potpuno neprihvatljivo‘, istaknuo je.

“Nažalost svjedoci smo kako je u Hrvatskoj nasilje u porastu. Nasilje prema svima onima koji su drugačiji po bilo kojoj osnovi, ili prema onima koji su slabiji. U Hrvatskoj su to gotovo uvijek u pravilu žene i zbog toga smo zabrinuti jer se Istanbulska konvencija ne provodi i jer je postala mrtvo slovo na papiru”.

Sporiš se potom osvrnula na najavljene izmjene ZKP-a i ostalih zakona na kojima Vlada radi kako bi senzibilizirala javnost na nultu stopu tolerancije na nasilje.

“Da to ide u dobrom smjeru, ali ja ću vjerovati u njih kad ih vidim usvojene u narodnim novinama”.

Na isti način Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježile su i pripadnice Ženske inicijative HNS-a. Predsjednica inicijative Karolina Juzbašić je upozorila da hitno treba urediti pružanje pomoći žrtvama nasilja.

“Žrtvama nasilja treba omogućiti svaku vrstu sustavne pomoći od psihološke, financijske do stambene. Cjelokupno društvo mora raditi na senzibiliziranju, edukaciji i prevenciji kako spriječiti nasilje nad ženama i kako pomoći zlostavljanim ženama. A sve to jedan je od glavnih ciljeva djelovanja Ženske inicijative HNS-a”.

Objavile su i video u kojemu su ženama poslale jasne poruke, a među njima je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

“Nasilje se ne događa svima, tebi se događa. Prijavi ga”. “Nasilje nije privatan problem. Zajedno smo jači protiv nasilja. Ne okrećite glavu. Spriječite”. “Prijavite nasilje, lajk nije dovoljan. Sutra je Kasno”.

Dodajmo da je u Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na stolu postavljeno 20 bijelih ruža kao spomen na zločin koji se dogodio prije 20 godina.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!