PROTIV MIROVINSKE REFORME: Nećemo život iz kontejnera – nećemo rad do smrti

sindikati, prosvjed

Nezadovoljni mirovinskom reformom sindikati su točno u podne na prepunom Europskom trgu u Zagrebu zbog nje prosvjedovati, a spominje se i moguće prikupljanje potpisa za referendum.

Predvode ga predsjednici triju sindikalnih središnjica, Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić. Ovo nije isključivo sindikalni prosvjed, mirovine se tiču svih građana Hrvatske, poručuju organizatori uz podršku prosvjednika. “Doživi mirovinu i nas se tiče”, upozoravaju i tvrde da su mirovine toliko male da umirovljenici moraju skupljati boce po kontejnerima. “Trebamo li raditi za plastične boce, nitko to ne zaslužuje”, poručeno je s pozornice, s koje je puštena i snimka na kojoj govori ministar Marko Pavić.

“Ministar kaže da povećanje od 69 kuna nije malo, umirovljenici da li vam je to malo, preračunato u boce, to je 138 boca. Dvije kune i 25 lipa dnevno, je li vam to dovoljno za dostojanstven život?”, pitaju prosvjednike, koji cijelo rijeme negoduju i zižde.

Podsjetimo, resorni ministar Marko Pavić spornu reformu i dalje hvali i inzistira- povećat će mirovine i osigurati dugoročnu financijsku održivost sustava.

Kritike na reformu dolaze i iz oporbe koja je pozvala građane da se pridruže prosvjedu. Predloženim promjenama mirovinske reforme protive se tri sindikalne središnjice. Čelnik NHS-a Krešimir Sever ranije je pozvao ministra Pavića da od nje odustane.

“Vratite sustav na 65 godina starosti, ne podižite daljnju granicu godina starosti za dugogodišnjeg umirovljenika, prestanite sa penalizacijom ili je ublažite kad je riječ o prijevremenom odlasku u mirovinu i okrenite se prema poslodavcima. Vlada pokazuje da se svrtala prema onome što od nje traže Eurospka komisija, Svjetska banka, a za građane joj je očito manje važno”, poručio je Sever.

Ministar Pavić smatra da su napravili dovoljno ustupaka tijekom pregovora i reformu hvali. Poručuje da je prošle godine obećao da neće ukinuti drugi mirovinski stup te da ga želi jačati i kaže, to je ovom reformom Vlada i dokazala: ”Isplata mirovina je neupitna i mirovine će samo rasti. Rasle su 6,39 posto u prve dvije godine i rast će i dalje”, tvrdi Pavić.