PROSVJEDI U SRBIJI: Zapalila ih eksploatacija litija – bilo je i tučnjava

Diljem Srbije se održavaju prosvjedi, kao i blokade prometnica kojima pokret Ekološki ustanak pokušava spriječiti projekt eksploatiranja litija korporacije “Rio Tinto” u zapadnoj Srbiji.

Izvor: Media servis

Prosvjede je pokrenuo pokret Ekološki ustanak koji okuplja nevladine udruge, građanske inicijative i organizacije. “Savjetujemo vozačima da ugase motore, jer će trošiti manje goriva, a manje će i zagađivati ovaj već zagađeni zrak.”

Aktivisti upozoravaju na pogubne posljedice eksploatacije i kemijske prerade rude litija na okoliš. Vladajuće stranke optužuju organizatore za političke ambicije i pokušaj svrgavanja s vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Vučić je poručio kako je litij ekonomski “važan za Srbiju”, ali da će “prvi biti protiv projekta” ako ne bude zadovoljan studijom o izvodljivosti eksploatacije litija. Danas se i sastao sa mještanima Gornje Nedeljice kojima je poručio da želi otvoreni civilizirani razgovor, a ne jezik ulice i nasilja. Oni su mu pak iznijeli svoje sumnje i strahove.

“Sve je počelo sa ekološkim problemom, a to je deponijem, 2km dugačkim, 500 metara širokim i 40-60 metara visoka koja je uništiti kompletnu dolinu Jadra. Znači, hoćemo svakog ministra ovdje, svaki dan ako treba da nam objasni, a ne tvrtka Rio Tinto koja je ovdje došla da rešetari.”

“Najveći problem je stalna promjena planova Rio Tinta.”

Dodajmo kako su organizatori uoči prosvjeda upozorili na zastrašivanja aktivista i novinara. A neposredno nakon početka prosvjeda u Novom Sadu je izbila tučnjava skupine mladića i prosvjednika u kojoj ima ozlijeđenih.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marko Risovic (@markorisovic)

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!