PROSVJED U PETRINJI: Pokažimo da nismo nevidljivi – ovaj grad nikad neće biti obnovljen

Na današnji dan prije 2 godine, u 12.19 okolicu Petrinje pogodio je razoran potres magnitude 6.2 prema Richteru.

Odnio je 7 života, a šteta na stambenim i gospodarskim objektima diljem Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije procijenjena je na 40 milijardi kuna.

Potres je potpuno promijenio sliku gradova i sela na tom području, a tih nekoliko trenutaka prirodne katastrofe dramatično je utjecalo i na živote stanovnika.

Nezadovoljni dinamikom obnove članovi Udruge građana Petrinjsko proljeće u 11.30 održali su Hod za Petrinju.

– 29. prosinca bit će dvije godine kako hodamo ruševinama našeg grada i naših života. Dvije godine nadanja, velikih obećanja i još većih razočarenja. Pokažimo da želimo grad u kojem će naša djeca moći sigurno hodati nogostupima. Da želimo centar grada ostakljenih izloga. Da želimo živjeti kao i svi ostali ljudi, u sigurnim i obnovljenim kućama i stanovima. Mi zaslužujemo bolje.

Svi zajedno dostojanstveno pokažimo koliko volimo našu Petrinju. Pokažimo da nismo nevidljivi ljudi razrušenog grada. Pokažimo svima koji će toga dana doći u Petrinju da je to jedini grad kojeg imamo i da nećemo odustati od njega, stoji u pozivu koji je uputila Udruga građana Petrinjsko proljeće.

– Jasno je sad sasvim da ovaj grad nikad neće biti obnovljen, u to sam siguran jer ovo je vrhunac nesposobnosti, vrhunac loše komunikacije, da ne govorimo o informiranju ljudi, a o realizaciji ne treba niti pričati realizacija je nula. Kao gradonačelnik ovdje mogu reći otvoreno da sam odmah adaptiraš žutih i zelenih kuća 400.

Dugo su pričali kako je 600 kuća napravljeno, međutim ja sam sa svojim timom uspio obnoviti 400 kuća i napraviti sva kontejnerska naselja i centar novog života. To je ono što sam napravio brzo, hitno i transparentno, rekao je Darinko Dumbović, bivši gradonačelnik Petrinje, javlja HRT.