PROSVJED NOVINARA: Nećemo stati sve dok se nešto ne promijeni

Podijelite članak

U Zagrebu je održan novinarski prosvjed “Oteli ste medije, novinarstvo nedamo” u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva.

Izvješće: Media servis

Okupilo se više stotina ljudi, a osim hrvatskih novinara i novinarki u prosvjednoj povorci bili su i kolege iz Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije kao i brojne osobe iz javnog i političkog života.

“Dosta je bilo progona novinara, dosta je bilo uništavanja javne profesije, to traje desetljećima. Aktualna Vlada se ponaša ignorantski, misle da je ignoriranje rješenje problema. Kao mnoge prethodne Vlade uništava novinarstvo”, rekao je Zovko.

Ovim riječima predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, ovom zajedničkom porukom svih novinara, započeo je prosvjed. Prosvjedna povorka uputila se prvo pred Ministarstvo kulture, zatim i pred samu Vladu kojima su dostavili osam zahtjeva protiv cenzure među kojima su zahtjevi da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, zahtjevi za zakonsku zaštitu novinara koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizicija Vijeća za elektroničke medije, ali i razrješenje vodstva Hrvatske radiotelevizije i hitne izmjene Zakona o HRT-u.

Zovko je za MS rekao da je puno razloga zbog čega su se odlučili na prosvjed. “Situacija za našu profesiju, naše kolegice, kolege i generalno medije je jeziva. Izloženi smo pravosudnom progonu. Živimo u državi u kojoj je trenutno više od 1160 sudskih postupaka protiv novinara i medija. ”

U Hrvatskoj je pokrenuto više od tisuću sudskih postupaka protiv novinara, a izloženi su ne samo verbalnim prijetnjama nego i fizičkim napadima. Zovko ističe da mnogi novinare smatraju neprijateljima, a novinarstvo zločinom. “O tome svjedoče brojne skandalozne i sramotne presude. Svaka protuha u ovoj državi vas može tužiti za duševne boli. Možete izgubiti sudski postupak zato što ste objavili istinu.”

Upravo problem fizičkih napada na novinare, bio je jedan od zahtjeva upućenih Vladi.

Novinarka HRT-a Maja Sever: ” Pronađite i procesuirajte nasilnike i napadače na novinare. Od 2014.-te HND je evidentirao čak 18 prijava fizičkog napada na novinarke i novinare te 50 ozbiljnih prijetnji kolegama zbog toga što su radili svoj posao. Posebno zabrinjava da novinare i novinarke nerijetko vrijeđaju i omalovažavaju upravo političari. Takvo ponašanje prolazi i bez sankcija i bez javne osude”.

Iako su novinari oduvijek smatrani sedmom silom, u Hrvatskoj se to više ne može reći. Politika nam je oduzela tu funkciju, istaknula je HRT-ova novinarka Elizabeta Gojan te nadodala:”Činjenica da više od tisuću sudskih tužbi u ovom trenutku pritišće što kolege novinare, što redakcije, ja to zovem: svaki dan sudska tužba jedna, je skanadalozno. Skandalozno za zemlju članicu EU-a, skandalozno za zemlju koja se prije svega diči svojom demokracijom”, rekla je Gojan.

Nakon što je sredinom veljače više od trideset udruga civilnog društva pokrenulo dvotjedni bojkot HRT-a u znak podrške tuženim novinarima i medijima, bojkotu su se pridružili sindikalisti i oporbene stranke. Solidarnost su danas došli iskazati SDP-ov čelnik Davor Bernardić i predsjednica stranke START Dalija Orešković koji se nisi libili za krivce prozvati sam HDZ.

“U znak solidarnosti s novinarima koji su češće u sudnici nego u svojim redakcijama. Ali, ovo je zapravo ključna poruka vladajućima koja je sažeta kroz poruku današnjeg provjeda: ‘Oteli ste medije, novinarstvo nedamo‘”, poručio je Bernardić.

“Stanje na HRT-u i općenito u medijima samo je posljedica i odraz načina na koji HDZ i njegova vladavina tretira sve državne institucije i društvo u cjelini”, rekla je Orešković.

Situacija s medijima i tužbama privukla je pozornost i izvan granica Hrvatske. Zovko napominje da idućeg tjedna treći put u vrlo kratko vrijeme u Hrvatsku dolazi međunarodna misija na temu stanja medijskih sloboda. “Ova priča je završila u Europskom parlamentu i u Vijeću Europe. Ono što vam želim reći, s današnjim prosvjedom ova priča ne staje. Mi ćemo sve relevantne europske i svjetske institucije obavijestiti o stanju medija i novinarstva u Republici Hrvatskoj.”

Represivni prostor usmjeren protiv slobode izražavanja i novinarstva uzima previše maha kako u Hrvatskoj, tako i u susjednim zemljama čiji su novinari stigli na prosvjed u znak podrške. Zovko je pred Vladom poručio da novinari nisu niti neće biti politički ljubimci. Vladajućima je poslana poruka: Nećemo stati, vršit ćemo pritisak dok se nešto ne promijeni.

“Ne mogu nas tužiti koliko mi možemo pričati. To svima mora biti jasno”, rekao je Zovko.

Komentiraj