PROSVJED FRIZERA: Pred Banskim dvorima traže smanjenje PDV-a na 13 posto

Inicijativa za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge je započela miran prosvjed ispred Vlade na Markovu trgu.

Izvor: Media servis

Žele skrenuti pozornost na izazove u frizerskoj struci i traže sastanak s ministrom Marićem i premijerom Plenkovićem kako bi se predstavilo stanje u frizerskoj struci te argumenti o dugoročnoj korisnosti uvođenja niže stope PDV- na frizerske usluge od 13%.

Ministru Mariću i premijeru Plenkoviću Inicijativa je poslala prije mjesec dana zamolbu za sastanak te analizu i projekcije koje dokazuju, tvrde, opravdanost za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge koje pokazuju pozitivne učinke na državni proračun i razvoj struke. No,, kako kažu, do danas nije organiziran sastanak s resornim ministarstvom.

“Niža stopa PDV-a na frizerske usluge ima zakonsko uporište u EU legislativi kroz Direktivu vijeća EU. Frizeri se s razlogom spominju u ovoj Direktivi kao radno intenzivna djelatnost s velikim udjelom osobnog rada te se tako opravdava uvođenje niže stope PDV-a za njihove usluge.

Porazna je činjenica da je manje od 7% frizerskih salona u sustavu PDV, a 2013. godine bilo ih je 16% što pokazuje trend fragmentiranja frizerskog poslovanja. Zamjetan trend smanjivanja frizerskih salona koji su u sustavu PDV-a pojačat će se tijekom ove gospodarske krize. Upravo ova činjenica puno govori koliko je porezna politika za frizersku struku nestimulativna, kako za razvoj frizerske struke, tako i za državni proračun” poručuju iz Inicijative.

Komentiraj