PROLJEĆE IM NIJE RADOST: Alergičari u teškoj borbi s peludi

Dolaskom proljeća i cvatom biljaka kreću nevolje za alergičare. Alergije se ubrajaju među najraširenije bolesti današnjice, a s peludom muku muči sve veći broj ljudi.

Piše: Katarina Škaro (Media servis)

Zašto je tomu tako, koliko alergijske reakcije utječu na svakodnevicu te kako ublažiti simptome?

Prvi dani proljeća- većini radost i aktivnosti na otvorenom, alergičarima teške muke. Tako je 28-godišnja Monika alergična na pelud od rođenja.

‘‘Imala sam kao dijete, ako bi pala u travu, osula bi se sva po tijelu. U periodu pubertetu nisam imala problema, a čim sam izašla iz puberteta, s 21 godinu počela sam se gušiti. Doslovno, u 4. mjesecu, kad sve to krene cviietati, ja sam bila gotova- suzne i crvene oči, nos, gušenje…‘‘

Njezine tegobe poznate su i našoj drugoj sugovornici, 30-godišnjoj Teni.

Osim što je alergična na mačju dlaku i ubode insekata, od malih nogu bori se s alergijom na svu pelud. Njezine tegobe krenu već u veljači, a najgore je, kaže, u svibnju.

‘‘To je onda ubitačno, baš najgori dio godine, sve saživi. Još kad krenu bujati te trave, onda je to baš gadno.‘‘

Otprilike petina svjetskog stanovništva danas pati od neke vrste alergija. I nema naznaka da će se ta brojka smanjivati, kaže nam doktor Boro Nogalo, ravnatelj Dječje klinike Srebrnjak:

‘‘Generalno gledajući, mi smo se riješili svih onih pandemija, tuberkuloza, i svega onoga što je nekad prije bilo, ali smo naš obrambeni sustav usmjerili prema nekim drugim tvarima koje se nalaze u našoj okolini. Tako da možemo reći, na neki način, da je alergija danas svuda prisutna.‘‘

Ističe i kako je pacijentima ponekad teško razlikovati prehladu od alergije pa pojašnjava:

‘‘Prehlada počinje s temperaturom, i kod prehlade šmrcanje, kašljanje i svi ti simptomi traju do dva tjedna. Ako to traje više od dva tjedna moramo uvijek pomisliti na alergiju‘‘.

Napadaji kašlja su najgori, kaže nam sugovornica Monika: ‘‘Toliko vas uhvati taj kašalj da uopće ne možete doći do zraka. I naravno da to čovjeka spriječava u nekim svakodnevnim aktivnostima, pogotovo ako sam na poslu, radim s ljudima, pa me to uhvati.‘‘

Zbog peludi kosu mora prati svakodnevno, prostorije provjetrava samo navečer ili po noći, posteljinu mora mijenjati češće nego što je uobičajeno. A da bi se simptomi, poput šmrcanja, kihanja i natečenih očiju, ublažili, uz redovito uzimanje lijekova, najvažnija je preventiva.

Doktor Nogalo:‘‘Kad se dijagnosticira alergija, kad se zna kada nastaju, onda se na vrijeme ide svome doktoru, otprilike 2-3 tjedna prije polinacije. Bitno je da prate bioprognozu, da za vrijeme cvatnje, kad je vjetrovito i suho vrijeme, ne izlaze vani u jutarnjim satima, da to bude navečer…‘‘

Isto tako, odjeću je bolje sušiti u sušilicama nego na otvorenom, a stručnjaci savjetuju i redovito praćenje godišnjeg peludnog kalendara.

Komentiraj