PROGLAŠEN KRIVIM: Tomislavu Merčepu pet godina i šest mjeseci zatvora

Podijelite članak

tomislav merčep

Tomislavu Merčepu, ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova, nakon četverogodišnjeg suđenja, na zagrebačkom Županijskom sudu izrečena je nepravomoćna presuda za ratni zločin nad srpskim civilima 1991.

Proglašen je krivim i osuđen je na 5 godina i 6 mjeseci zatvora.

Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović kazao je da je Merčep kriv jer pripadnike postrojbe nad kojom je imao faktičku ovlast nije spriječio u zločinima, dajući im time prešutno odobrenje za nedjela i za vrijeme dok nije bio na terenu.

‘Znao je da njegovi podređeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj Poljani i nije poduzeo nikakve mjere da ih u tome spriječi’, rečeno je na Sudu. Time im je dao prešutno odobrenje da to čine.

Podsjetimo, dok je državno odvjetništvo, imajući u vidu težinu i posljedice nedjela za koja ga terete, za Merčepa tražilo primjerenu kaznu, njegova obrana tvrdila je da ga treba osloboditi jer nedjelo nije dokazano.

Tužiteljstvo ga tereti da je znao za nezakonita postupanja postrojbe poznate kao “merčepovci” koja je tijekom rata bila smještena u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu. “Merčepovci” su navodno na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep od početka postupka tvrdi da nije kriv, a poriče i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

Komentiraj