PROČELNIK LOVRIĆ: Prijavili smo aktiviste i članove Možemo! – oni su širili strah i paniku

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić prekršajno i kazneno prijavio roditelje koji su tražili da statičari pregledaju škole, a prijavio ih je i Centru za socijalnu skrb.

IPodnesno je sedam prekršajnih i dvije kaznene prijave, a ne desetak, a Lovrić za N1 kaže kako te prijave nisu obračun i nisu nezadovoljni građani nego “politički aktivisti koji su širli lažne vijesti”.

“U ovo vrijeme kada smo posebno svi osjetljivi na ugrozu i od covida, posebno od potresa, igrati se emocijama svih nas, a posebno najmlađih i širiti potpuno lažne vijesti je nešto što se sukladno hrvatskim zakonima o kaznenom postupku po članku 204. jednostavno mora prijaviti. Jer ako vi ne prijavite, a imate spoznaju za neko prekršajno i kazneno djelo, onda i sami činite prekršaj”, rekao je Lovrić.

Detaljno je pojasnio zašto je podnio prijave. “Ako vi pošaljete fotografije iz ožujka škole koja je u međuvremenu popravljena i tvrdite da je to stanje recimo na 15. siječnja, a što je to nego širenje lažnih vijesti? Ono što se u međuvremenu pokazalo, da veliki dio tih osoba koje smo mi prijavili su u biti aktivisti i članovi stranke Možemo!. Jučer je u studiju Radio Sljemena bio jedan gospodin koji je to javno priznao, znamo i za druge – financijeri su stranke Možemo!, aktivisti i članovi”, kazao je Lovrić.

Napominje da nisu svi koji su objavljivali fotografije i širili vijesti roditelji. “Imamo spoznaju da od tih devet prijava najmanje dvoje nisu roditelji učenika onih škola za koje su se tako zdužno brinuli. Ono što vam mogu reći je da smo mi u posjedu korespondencije kako članovi stranke Možemo! negdje početkom siječnja ove godine međusobno dogovaraju kako će otvarati Facebook i Gmail grupe po različitim zagrebačkim školama i stvarati paniku i širiti lažne vijesti.

Prema tome, ja sam to gospodinu Tomaševiću dobro prezentirao 2. veljače na zadnjoj sjedinici zagrebačke skupštine i on je to defacto priznao pravdajući se time da su zagrebački roditelji defacto nepismeni pa da sami ne znaju otvarati Facebook grupe i Gmail adrese pa da su im oni u tome pomagali”, ističe.

Kazao je kako su u posjedu mailova na upite pojedinim osobama u kojima ih sse pita pišu li oni to stvarno kao roditelji. “Pitali smo ih jesu li oni stvarno roditelji tih škola jer smo znali da nisu. Oni su nam odgovarali da jesu”. Lovrić kaže kako je sve te informacije iznio javno na sjedinici Gradske skupštine Grada Zagreba, ali da to nije popraćeno u medijima.

“Imate videozapis od 2. veljače na zadnjoj sjednici Gradske skupštine, žao mi je što te mediji nisu najbolje, jer vjerojatno to nekima nije najbolje ni odgovaralo, ali imenom i prezimenom ja sam jasno rekao – imamo te snimke i možemo N1 to i ustupiti. Kada govorimo o ovim prijavama, ja ću vam samo ponoviti, znači radi se o 7 prekršajnih prijava gdje se zaista dramatično šire. Zamislite kad jedan gospodin napiše da će se srušiti zagrebačke škole i da će biti mrtvih kao i u potresu u Italiji. To je nešto što je ničim utemeljeno i što se ne može jednostavno prijeći preko toga”, kazao je Lovrić.

Pojasnio je i na što se odnose dvije kaznene prijave, odnosno zašto su podnesene. “Jedna što se izravno pisanim putem prijeti meni i zaposlenicima ureda vrlo oštro, a druga kaznena prijava je iz razloga što se meni prijetilo ubojstvom odnosno metkom u čelo. Ako to nsiu razlozi zbog kojih bi nešto trebalo prijaviti onda vas ja pitam što jesu”, tvrdi.

 

 

 

 

Komentiraj