PREMIJER S BRANITELJIMA: Nisam još razgovarao s Brkićem, predložite svog kandidata – rekao Orešković

tihomir orešković

Premijer Tihomir Orešković i dvojica potpredsjednika Vlade primili su u Banskim dvorima dio predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Premijer je rekao da danas nije imao priliku sve pozvati no da će se s drugim dijelom udruga sastati idući tjedan. Da nije bilo branitelja ne bi ni ja danas bio premijer, poručio je Orešković koji je rekao da su danas razgovarali o problemima branitelja i na koji način ih mogu riješiti.”Isto je najbitnije da čujemo od njih direktno koji su problemi, izazovi i na koji način ova vlada može pomoći u rješavanju tih problema”, rekao je Orešković, a prenosi Media servis.

Predsjednik Udruge 100 postotnih ratnih vojnih invalida I. skupine Đuro Glogoški zahvalio je premijeru što ih je primio te je to nazvao novim načinom rada Vlade jer “vidjeli smo koliko je trebalo prošloj da ih primi”.

Podsjetio je da već 502 dana prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu te rekao da su iznijeli svoje probleme i naišli na razumijevanje.
“Ti problemi postoje i zato smo ovdje spremni na suradnju. Ponudili smo našu pomoć i predsjedniku Vlade i suradnicima. Želimo da braniteljska populacija bude dio ovog društva, znamo da su nas svih ovih godina gurali na margine društva. Branitelji, unatoč tome što su u godinama, mogu još dati velik doprinos ovom društvu i danas je bio dogovor da u zajedničkoj suradnji krenemo dalje”, rekao je Glogoški.

Premijer je rekao i da još uvijek nije razgovarao s kandidatom Domoljubne koalicije Milijanom Brkićem te da je pitanje ministra branitelja ostavio za idući tjedan.”Mislim da je bitno da su svi potencijalni kandidati na stolu. Drugi tjedan ću se naći s gospodinom Brkićem i drugim kandidatima”, najavio je Orešković.

Poziva tako premijer i branitelje da i oni predlože svog kandidata ako ga imaju.”To sam i danas otvorio mogućnost: ukoliko udruge branitelja žele predložiti nekog drugog kandidata, imaju priliku, također i u utorak, udruge s kojima ću se tada vidjeti, imat će tu priliku. Tako sam i svoje ministre izabrao: sjest ćemo i izabrati najkvalitetniju osobu za ovo vrlo bitno ministarstvo”, rekao je Orešković.

No, čini se da branitelji protiv Milijana Brkića kao kandidata i izglednog ministra, nemaju ništa. Gospodin Brkić dao je veliki doprinos u Domovinskom ratu i sigurno poznaje probleme hrvatskih branitelja, poručio je Glogoški:

“Do onog trenutka kad bude imenovan ministar branitelja, a politika je ta koja odlučuje o ministru, da su hrvatski branitelji spremni sjesti za stol i razgovarati. Očekujemo, ako bude izabran gospodin Brkić, da će to sigurno doprinijeti jednom kvalitetnom radu Ministarstva i da konačno krenemo u rješavanje tih problema. Nažalost, prvo će trebati rješavati ono što se u četiri godine nije radilo i tu smo spremni ponuditi svoju suradnju”, rekao je Glogoški.

Inače, premijera Tihomira Oreškovića novinari su pitali i za izvješće Europske komisije koja je navodno dala preporuku, kada je riječ o makroekonomskim uneravnoteženostima, da se braniteljima smanje prava. No Orešković je rekao da je danas prvi put čuo za to.
“Ja sam danas to prvi put vidio u novinama. Obećao sam da ću drugi tjedan dati izjavi kad se malo više upoznam sa detaljima ovog slučaja i komentara iz EK”, odgovorio je Orešković.