PREMIJER O PRODUŽENOM ROKU: Vremena ima dovoljno, iskoristit ćemo sva sredstva i za Zagreb i za Banovinu

Europska komisija će odobriti korištenje sredstava Fonda za solidarnost za za obnovu Zagreba od potresa do lipnja 2023., do kada je i rok za korištenje sredstava za obnovu Banovine od potresa koji je uslijedio nakon zagrebačkoga.

Izvor: Media servis

Pohvalio se ovim uspjehom premijer Andrej Plenković nakon sastanka s predsjednicom Komisije Ursulom von der Layen.

”Iako je bilo nevjernih Toma, kada ima dobre volje i dobre argumentacije rješenje se nađe”, rekao je premijer.

“S argumentacijom koju sam iznio predsjednici Komisije, ona je naravno vrlo dobronamjerno zaključila, a to je stav cijele Europske komisije, da se spoje rokovi. A to su oni zadnji rokovi za korištenje sredstava iz Fonda za potres na Banovini, to je lipanj 2023., s rokovima za Zagreb. Vremena ima dovoljno i siguran sam da će se iskoristiti sredstva i za Zagreb i za Banovinu”, istaknuo je premijer.

Rekao je da je sad trenutak da se intenzivira obnova, a argumenti koje je iznio predsjednici Komisije su specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istovremenu borbu s pandemijom koronavirusa.

“Mi ovdje imamo i poziciju i utjecaj, kvalitetne odnose pa i reputaciju i objektivne razloge koji su nas doveli do situacije da jedan dio sredstava u ovako kratkom roku koji je ostao možda ne bismo potrošili, na ovaj način otvorili smo prostor da se to sve iskoristi”, izjavio je Plenković.