PREDSTAVA U SUDNICI: Zavladav, terećen za trostruko ubojstvo, odgovara na talijanskom

Na Županijskom sudu u Splitu u ponedjeljak je počelo ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu, kojeg se tereti za trostruko ubojstvo počinjeno 11. siječnja 2020. godine.

Podsjetimo, Zavadlav je sa 37 metaka iz automatske puške u splitskom Varošu ubio Marina Bobana (24), Jurice Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25). koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motociklima.

Nekoliko sati nakon krvoprolića predao se policiji na očigled šokiranih građana. Za svako ubojstvo dosuđeno mu je po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja osuđen je na godinu dana, a za opće opasnu radnju na dvije godine zatvora, što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.

Ponovno mu se sudi jer je Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude oko optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata te njega osobno. Taj sud smatra da utvrđenje prvostupanjskog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete za sada nije prihvatljivo te je rezultat djelomične i nekritične analize iskaza ispitanih svjedoka.

Splitski Županijski sud zato odlukom Visokog kaznenog suda, u odnosu na ukinuti dio, iznova provodi raspravu nakon koje treba donijeti novu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti, a posebnu pažnju pritom trebaju posvetiti utvrđivanju postojanja motiva za ubojstvo tri osobe.

Zavadlav je u ponedjeljak u pratnji pravosudnih policajac stigao u sudnicu, znakovito, odjeven u bijeli sako. Na pitanje sutkinje je li razumio što mu se stavlja na teret, odgovorio je na talijanskom jeziku. Unatoč upozorenju sutkinje, Zavadlav je nastavio govoriti na talijanskom, javlja HRT.

U ovom trenutku izvanraspravno vijeće se povuklo i odlučuje u kojem će smjeru ići ponovljeno suđenje. Zavadlavu je punomoć otkazao jedan, a još trojica odvjetnika zatražilo je od suda da ih razriješi zastupanja po službenoj dužnosti. Novi branitelj po službenoj dužnosti kojega je imenovao sud, splitski je odvjetnik Tadiša Milošević.