PREDSJEDNIK S HRVATIMA U NEW YORKU: Evo što im je rekao uoči obraćanja Općoj skupštini UN-a

Predsjednik Republike Zoran Milanović obratit će se danas Općoj skupštini Ujedinjenih naroda koja je u utorak u New Yorku počela 78. zasjedanje.

Predsjednik Republike sudjelovao je na otvaranju opće rasprave Opće skupštine UN-a, a svoj boravak u New Yorku iskoristio je i za susret s Hrvatima koji žive u tom gradu, ali i drugim gradovima na istočnoj obali SAD-a.

“Svijet u kojemu živimo, pa i Europa, nije idealan. Vrlo često nam se kao uzor nameću stvari koje su loše, preživljeno i nisu nikad ni valjale. Zagovaram i zagovarat ću u nacionalnoj politici jedan blago sebičan pristup s obzirom da je Hrvatska mala zemlja, držeći se pri tome imperativa ljudskosti, ali prvenstveno vodeći računa o tome što je dobro za nas.

Ne smijemo nasjedati na velike ideje i revolucionarne projekte, od toga nema ništa. I kako je govorio prvi hrvatski Predsjednik – mi smo mali, ali ne beznačajan narod, a velikim idejama neka se bave oni koji imaju vremena. Nama je dobro tamo gdje jesmo”, rekao je između ostalog predsjednik Milanović na prijemu za hrvatske iseljenike u New Yorku.

Kao i prethodnih dana u Kanadi, predsjednik Republike je i američkim Hrvatima poručio kako Hrvatska danas ne treba njihov novac, napominjući kako “ne želimo ni razmišljati da bi se ikad opet našli u situaciji da bi nam to bilo potrebno”.

Podsjećajući kako Hrvatskoj, osim njenih iseljenika, nitko nije pomagao i da je kroz sve prošla sama, predsjednik Milanović je zaključio: “Neprijatelje nemamo niti ih tražimo, imamo saveznike. Ali, Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja je sve morala ostvariti sama. I danas se držimo, Hrvatska ide naprijed”.