PREDSJEDNIK O PRELETIMA: Plenković štiti svog potpuno nedoraslog kućnog ljubimca

Predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na jučerašnje prelijetanje francuskih Rafalea uz pratnju hrvatskih MIG-ova nad zračnim prostorom iznad centra Zagreba.

Izvor: Media servis

‘‘Potpuno nepotrebno uznemiravanje građana‘‘, rekao je predsjednik i dodao da je za tu aktivnost dao načelno suglasnost, ali da se mogla održati na nekoj drugoj lokaciji, drugim visinama bez da se ljudima zaledi krv u žilama.

“Kada dođe do ovakvih detalja reagirat ću. Posebno kada znamo kako je do tog incidenta jučer došlo. A došlo je tako da je premijer otišao na nosač aviona drugi put u dva tjedna i tamo se osobno dogovarao s nekakvim admiralom koji je peta razina zapovijedanja u francuskoj vojsci. I normalno onda je to načelnik Glavnog stožera proveo, u 16.45, baš kada je premijer imao konferenciju za medije. Takve stvari neću dopuštati, a o motivima za takvo seljačko ponašanje zaključite sami.”

Bit će aktivnosti i ovih dana koje je, kaže odobrio, ali da će Amerikanci s F-16 letjeti u okvirima ograničenja.

“Normalno da će avioni letjeti i normalno da cijenimo pomoć, ali nerad, nekompetencija, neznanje, zanemarivanje sustava ne mogu biti izgovor za ovakvo samovoljno ponašanje nekoga tko uopće nije u zapovjednom lancu, nego je to dogovarao uz konjak i cigaru. Toga više neće biti‘‘.

Tvrdi da su svi saveznici dobrodošli, ali ne iznad centra Zagreba, ni Rijeke, ni Splita, pa ni Vinkovaca. Smatra da se takve vježbe trebaju odvijati tamo gdje je opasnost od bilo kakve štete najmanja, da se ne ugrožava imovina pa ni živci i mentalno zdravlje ljudi. Zatražio je i istragu oko toga tko je odgovoran za uznemiravanje građana.

“Od vojnika nitko. Načelnih Glavnog stožera je prenio odluku ministra. Sad dolazimo do toga da je to ministar po političkom nalogu svog šefa napravio. Da sam ja bio na tom nosaču aviona, to se ne bi dogodilo jer premijeru ne bi palo na pamet tako nešto predložiti‘‘.

Osvrnuo se i na jučerašnju press konferenciju premijera Andreja Plenkovića na kojoj je pokazao fotografiju samo da dokaže da je u pravu on, a ne glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, kad kaže da je dron koji je prošli tjedan pao na Zagreb bio naoružan. Na pitanje kako na to gleda, predsjednik je odgovorio:

“S prijezirom i čuđenjem. Kad netko ukrade kokoš – istraga je tajna. Kad se dogodi grozan incident na kojem rade najbolji stručnjaci koje imamo, onda se o tome laprda kao na Dolcu. Zašto to rade? Ne znam. Ovo jučer je bio samo još jedan korak u nakani da se bude u pravu, da se bude važan i da se zaštiti svog potpuno nedoraslog kućnog ljubimca‘‘.

Kako to zna premijer, prije nego što je pročitao forenzičku nalaz koji nije napisan, pita se Milanović.

“Tako što njuška po istrazi To je moguće. Tako njuška i po istragama DORH-a, a pravi se da ne njuška. Njuška, a ne kažem da utječe‘‘.

S druge strane tvrdi da je bespilotna letjelica tisuću posto došla iz Ukrajine, da ne znamo tko ju je lansirao i da nikad nećemo dobiti priznanje. Za kraj je poručio i na to što je ministar obrane Mario Banožić na sastanku pri NATO-u da se treba moliti Bogu da nas ne izblamira previše.