PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Antifašizam nije iskorijeniv i neće tek tako nestati

U Spomen-parku Brezovica kod Siska obilježen je Dan antifašističke borbe, sjećanje na dan kada je prije 81. godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Izvor: Media servis

Na svečanosti su, između ostalih, sudjelovali predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin, predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te sisačko-moslavački župan Ivan Celjak kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora.

Svečani program je započeo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin u održanom govoru je rekao da su Hrvatska i Europska unija, kao zajednica naroda, utemeljene na antifašističkoj borbi.

“Od nas se očekuje da se sjetimo antifašističke borbe i žrtava fašizma samo nekoliko puta godišnje. Očekuje se da šutimo suočeni s najgrubljim falsificiranjem povijesti, ali da se pridružimo aktualnom trendu istraživanja i osuđivanja onoga što se naziva komunističkim zločinima. To neće ići. Mi nikada nećemo pljunuti na uspomenu, na one kojima u krajnjoj liniji zahvaljujemo što današnja Hrvatska postoji.”

Predsjednik Republike Zoran Mianović je rekao da su zločini koji su počinjeni tada neshvatljivi te je upozorio da bi to moglo baciti ljagu na hrvatski narod, ali kako je Hrvatska ipak odabrala dobru stranu.

“Mi smo na pravoj strani povijesti, na pobjedničkoj strani, ali ona je pobjednička zato što je dobra i uklapa se u opću projekciju povijesti da dobro mora pobijediti zlo. Nije argument “Mi smo bili na pobjedničkoj strani” jer vidjeli smo u povijesti da katkad, etapno, a ta etapa zna biti cijeli ljudski život i život nekoliko generacija ne pobjeđuje dobro. Ono pobjeđuje u krajnjoj liniji, da nekad pobjeđuje i zlo, da je nacizam mogao pobijediti.”

Antifašizam, naglasio je, nije iskorijeniv i neće tek tako nestati. “Taj korijen je dubok, osjećaj, emocija, jer to je sastavni dio hrvatskog puta i jedna od žila koji čine naš korijen”, rekao je.