PREDSJEDNICA U KANADI: Susret s glavnom upraviteljicom Julie Payette

Svečanom ceremonijom dočeka i susretom s glavnom upraviteljicom Kanade Julie Payette započeo je službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Kanadi.

Obje su potvrdile snažne veze Hrvatske i Kanade koje veže prijateljstvo, međusobno poštovanje, ali i iste vrijednosti.

Predsjednica je naglasila kako Republika Hrvatska i Kanada dijele zajednička stajališta, teže i zalažu se za demokraciju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i sloboda.

Priopćenje Ureda predsjednice RH prenosimo u cijelosti:

“Svečanom ceremonijom dočeka i tête-à-tête susretom s glavnom upraviteljicom Kanade Julie Payette započeo je službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Kanadi. Sugovornice su potvrdile snažne veze Hrvatske i Kanade koje veže prijateljstvo, međusobno poštovanje, ali i iste vrijednosti. Predsjednica je naglasila kako Republika Hrvatska i Kanada dijele zajednička stajališta, teže i zalažu se za demokraciju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i sloboda. ‘Hrvatska je aktivna u promicanju ravnopravnosti spolova, osnaživanju žena i djevojaka s jednakim pristupom obrazovanju, pravdi i političkim slobodama. Dijelimo iste vrijednosti, partneri smo i saveznici u NATO-u i drugim organizacijama’, kazala je.

Izvor: Ured predsjednice
Izvor: Ured predsjednice

Istaknula je kako Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, uputivši pritom nekoliko prigodnih riječi na hrvatskom jeziku. ‘Hrvatski narod i ja osobno vrlo smo ponosni na hrvatsku zajednicu u Kanadi koja je pridonijela sveukupnom razvoju Kanade i predstavlja snažnu vezu između naših dviju zemalja. Hrvatska nastoji pružiti potporu našoj dijaspori u Kanadi i drugim područjima svijeta, prvenstveno u očuvanju hrvatske kulture i jezika. Posvećenost hrvatske zajednice u Kanadi očuvanju nacionalnog identiteta i jačanju veza između dvije države doprinosi jačanju naših sveobuhvatnih hrvatsko-kanadskih odnosa’.

Nadalje, Predsjednica je naglasila kako je Kanada izvanredan primjer multikulturalnosti, poštivanja raznih nacionalnosti, njihovog jezika, kulture i običaja te izrazila uvjerenje kako će aktualni posjet poslužiti kao poticaj za daljnji razvoj i unaprjeđenje hrvatsko-kanadskih odnosa. Nakon susreta s glavnom upraviteljicom Kanade, predsjednica Grabar-Kitarović je nazočila ceremoniji sadnje drveta, nakon čega će se sastati s predsjednikom Vlade i predsjednikom Senata Kanade, a posjetit će i školu Elmwood”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!