PREDSJEDNICA U BiH: Poklonila se žrtvama u Ahmićima i Križančevom

Podijelite članak
Foto: Ured predsjednice RH
Foto: Ured predsjednice RH

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završava danas, dan ranije od planiranog, službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Predsjedničin plan puta nešto je izmijenjen, te je ona neplanirano odala počast žrtvama pokolja u Ahmićima i Križančevom selu.

„U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija“, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U Ahmićima je u travnju 1993. godine počinjen masakr u kojem je bijeno 116 muslimanskih civila, među kojima su njih 33 bili žene i djeca. U Križančevu Selu u prosincui iste godine 1993. godine ubijena su 74 Hrvata, civila i pripadnika HVO-a. Iako je u službenom posjetu susjednoj državi trebala biti do sutra, Kolinda Grabar-Kitarović u Hrvatsku će se vratiti dan ranije.

​Poručeno je kako je posjet skraćen isključivo zbog razloga organizacijske prirode. Danas je predsjednica posjetila i franjevački samostan u Gučoj Gori, a posjetit će i Vitez, Žepće i Usoru. Sutra je trebala posjetiti, prvi puta u mandatu, Bosansku Posavinu odnosno Derventu i Orašje, prenosi Media servis.

Komentiraj