PREDSJEDNICA S HRVATIMA IZ BiH: Evo što im je poručila

kolinda

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu će sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se raspravljati o radu Haškog suda uoči njegovog zatvaranja.

Izvješće: Media servis

Danas je, pak, Grabar Kitarović u Uredu predsjednice ugostila predstavnike Hrvata iz Bosne i Hercegovine na Danu otvorenih vrata. Izrazila je čvrstu podršku BiH na europskom putu. Taj je put Hrvatska prošla i jako dobro zna koliko je on zahtjevan, rekla je.

‘‘Vjerujući u iskrenost opredjeljenja državnih tijela BiH za članstvo u Europskoj uniji želimo joj kao susjednoj zemlji, državi triju ravnopravnih naroda i domovini hrvatskoga naroda pružiti svu moguću pomoć da ga što prije prijeđe. Ostvarivanje pune ravnopravnosti Hrvata u BiH neizostavan je dio toga puta. Uvjerena sam da je upravo hrvatski narod u BiH najsnažniji motor takvog procesa te da je to zalog daljnjeg razvoja međudržavnih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine i zajedničkog napretka‘‘, rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatska je Ustavom, ali i kao jamac provedbe Daytonskog sporazuma obvezana pružiti bh Hrvatima potrebnu pomoć. Ne samo političku potporu, već i u kulturnim i obrazovnim programima, zajedničkim gospodarskim projektima, ističe predsjednica. To je, dodaje, još važnije jer je posljednjih godina i BiH pogođena iseljavanjem Hrvata. Od osobite važnosti je stoga, zaključuje, ojačati sve oblike pomoći i suradnje koji će pridonjeti obrazovanju i zapošljavanju mladih i njihovom ostanku u Bosni i Hercegovini.

“Ovaj susret sve nas osnažuje u odlučnosti postizanja zajednički nacionalnih ciljeva koji će ujedno značiti bolju suradnju između dviju država i dvije domovine hrvatskoga naroda – Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Dolazi i vrijeme došašća pa koristim prigodu zaželjeti svima vama i vašim obiteljima, miran sretan i blagoslovljen Božić i svako dobro u Novoj godini. Drage Hrvatice i Hrvati, Hrvatska je s vama!”, završno je u obraćanju predstavnicima bh Hrvata poručila predsjednica Republike.

Komentiraj