PREDSJEDNICA: Priznajemo presude ICTY-a, ali ukazujemo i na neke manjkavosti

kolinda

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obratila se Vijeću sigurnosti UN-a na sjednici posvećenoj završetku rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Izvješće: Media servis

“Sud je uvelike ispunio svoju ulogu. Tribunal je pokazao da zločini neće proći nekažnjeno. Četvrt stoljeća kasnije preispitujemo ostavštinu suda. Dopustite mi da izrazim sućut svim žrtvama.

Možemo biti prilično zadovoljni radom Suda što se tiče Hrvatske”, poručila je predsjednica, no podsjetila je na stradanje Vukovara i njegovih građana. “Bio je to pokolj, a ne rat ipak za to Sud nije presudio”, rekla je. Dodala je da Ratko Mladić nije odgovarao za zločine u Škabrnji i Nadinu, a da za zločine nije odgovarao ni Slobodan Milošević.

“Hrvatska podupire rad Tribunala i poštuje njegove presude iako ponekad izražava neslaganje s nekim aspektima njegovog rada. Mora biti rečeno da je Sud previše vremena provodio na proceduralne stvari, a premalo vremena da bi žrtvama pružio osjećaj pravde. Već smo rekli – Pravda koja je prespora – nije pravda”, poručila je predsjednica.

Osvrnula se i na presudu haaškoj šestorki i podsjetila na hrvatsku ulogu u opstanku BIH i obrani od srpske agresije…”Apeliram na sve političare da misle na svoju odgovornost za dobrobit oba entiteta i Bosne i Hercegovine u cjelini”, rekla je predsjednica.

Žrtve zločina na svim stranama zaslužuju pravdu, neki su je dobili, veliki broj nije. Zločine se treba kazniti za budućnost, Hrvatska je to napravila i isto očekuje od ostalih.

“Pozivam i druge vođe u našem okružju da se presude ne interpetiraju krivo ili zloupotrebljavaju nego da se ovaj trenutak gleda kao početak vremena razumijevanja, poštovanja i povjerenja”, zaključila je KGK.

Komentiraj