PRAVOBRANITELJICA VIDOVIĆ: Kćeri su unajmile dizalicu da kroz prozor vide svog umirućeg oca

Gostujući na N1 televiziji pučka pravobraniteljica Lora Vidović govorila je uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava i dotakla se i starijih i potrebitih građana.

U domovima živi samo tri posto starijih, kaže, kao i da je problematika prava tih ljudi u žižu javnosti došla nakon požara u jednom domu s puno stradalih.

“Ukazalo se koliko je važan sustav nadzora… Ministarstvo komunicira da je zaposlilo 30 inspektora umjesto dosadašnjih 11. Vidjeli smo jučer vijest da su u zadnje vrijeme napravili veliki broj obilazaka i mislim da je to jako važno. Kao nekakav prvi korak svakako je važno. Nadam se da će to djelovati preventivno u prvom redu prema vlasnicima obiteljskih domova, ali naravno i privatnih, da sami razmisle kakav standard pružaju i u kakvim uvjetima im žive korisnici”, rekla je Vidović za N1.

Istaknula je i problem u vrijeme pandemije kad obitelji ne mogu posjećivati svoje članove u domovima zbog epidemijskih mjera.

“Možemo razumjeti da je to zbog njihovog zdravlja i njihove sigurnosti”, rekla je Vidović i dodala da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na preporuku njenog ureda ipak uvrstilo da u slučaju pogoršanja stanja korisnika, obitelji mogu doći u posjet umirućim članovima obitelji, unatoč koronavirusu.”

Spomenula je i jedan slučaj koji najbolje govori o strašnoj situaciji u kojima građani ne mogu do svojih najdražih.

“Imali smo primjer gdje su dvije kćeri unajmile građevinsku dizalicu da kroz prozor vide svog umirućeg oca”, rekla je pravobraniteljica Vidović.

 

Odgovori