PRAVOBRANITELJICA: Napadi na novinare grubo krše prava na slobodu izražavanja

Na nasilje tijekom prosvjeda protiv covid potvrda reagirala je priopćenjem pučka pravobraniteljica.

Uz najoštrije osude, pravobraniteljica podsjeća kako je važno da policija i po potrebi DORH pravovremeno i detaljno istraže ove događaje, kako bi počinitelji snosili sankcije, a društvo primilo nedvosmislenu poruku o netoleriranju nasilnog ponašanja prema bilo kome, naročito ne prema osobama koje obavljaju svoj posao u interesu šire javnosti.

“Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter najoštrije osuđuje zabrinjavajući niz fizičkih i verbalnih napada na novinarske ekipe i ometanje u obavljanju njihovog posla tijekom prosvjeda protiv mjera suzbijanja epidemije COVID-19.

Također će pratiti postupanje svih nadležnih tijela u odnosu na današnje događaje i po potrebi postupati u okviru svojih mandata. Naime, osim osude današnjih incidenata, u kojima su pojedinci prekoračili svoja prava i grubo nasrnuli na medijske djelatnike, nužno je da policija i po potrebi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pravovremeno i detaljno istraže ove događaje, kako bi počinitelji snosili sankcije, a društvo primilo nedvosmislenu poruku o netoleriranju nasilnog ponašanja prema bilo kome, naročito ne prema osobama koje obavljaju svoj posao u interesu šire javnosti.

Sloboda izražavanja misli, a osobito tiska i drugih sredstava priopćavanja, zajamčena je Ustavom Republike Hrvatske, koji novinarima jamči pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama. Snažna zaštita slobode medija u interesu je šire javnosti jer se time štiti i pravo svih građana, uključujući i pravo primanja informacija i ideja. Sloboda javnog okupljanja, odnosno pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, nikako ne isključuje druga zajamčena ljudska prava, niti opravdava verbalno, fizičko ili drugo nasilje. Dapače, predstavnik OESS-a za slobodu medija ističe kako je nesputano izvještavanje o prosvjedima isto toliko dio prava na slobodno okupljanje jer su prosvjedi sami po sebi ostvarivanje prava na slobodu govora.

Upravo nam je ovo vrijeme epidemije COVID-19 pokazalo koliko je važno ozbiljno i objektivno izvještavanje i podsjetilo na važnost novinarskog posla. Bez medijskih djelatnika informacije ne bi ni dolazile do velikog broja građana koji se o aktualnim događajima informiraju putem različitih medija, što je ponekad od egzistencijalne važnosti. U samom početku epidemije, kao što stoji u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2020., medijski djelatnici su vlastitim samoorganiziranjem, u vremenu kada se o koronavirusu vrlo malo znalo, a mnogima je bilo ograničeno kretanje, redovito izvještavali s terena, nerijetko ugrožavajući vlastito zdravlje i sigurnost, kako bi građani mogli pravodobno primati objektivne informacije.

Sada, u vrijeme sve veće polarizacije društva, novinari itekako imaju važnu ulogu u objektivnom izvještavanju javnosti. Jedan od osnovnih preduvjeta objektivnog i profesionalnog obavljanja novinarskog posla te njegovanja prava na slobodu izražavanja jest mogućnost novinara da bez straha od verbalnih i fizičkih napada mogu raditi svoj posao, koji je nužan i važan u svakom demokratskom društvu. Stoga pučka pravobraniteljica apelira na sve koji koriste pravo na javno okupljanje, da to čine na miran način, poštujući prava i slobode drugih, uključujući da poštuju prava novinara i slobodu medija”, piše u priopćenju.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!