POVIJESNA TRANSAKCIJA: Zagrebački holding plasirao 1,8 milijardi obveznica – potražnja bila čak 3 milijarde

holding, zagrebački

Milijardu i 800 milijuna kuna – iznos je obveznica koje je Zagrebački holding plasirao na domaćem tržištu s dospijećem u srpnju 2023. godine. Učinili su to po kamatnoj stopi od 3,87 posto, što dosad nije uspjelo niti jednom trgovačkom društvu ili lokalnoj zajednici.

Kako im je to pošlo za rukom? Predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban tvrdi da je za sve “kriva” dugoročna strategija razduživanja koja je uključivala refinanciranje po nižoj kamatnoj stopi kao i smanjenu izloženost valutnom riziku. Čini se da je to privuklo i mnoge potencijalne ulagače, jer je interes debelo prešišao ponudu, prenosi Media servis.

“Interes je višestruko nadmašio našu ponudu. Ponuda je bila 1,8 milijardi, a potražnja je bila više od 3 milijarde kuna.”

U izdanju Holdingovih obveznica sudjelovalo je 59 investitora – od toga 29 mirovinskih fondova, 11 banaka, 6 investicijskih fondova, osiguravajuće kuće, pravne i fizičke osobe te čak jedna međunarodna financijska institucija. Novac od obveznica, Holding će iskoristiti za prijevremeni otkup, kao i za otkup po dospijeću postojeće euroobveznice izdane 2007. u iznosu od 300 milijuna eura. No to nije sve…”Usporedno s izdanjem novih obveznica išao je i proces kupovine postojećih euroobveznica. Otkupili smo oko 50 posto izdanja euroobveznica koje u nominalnom iznosu čine oko 150 milijuna eura.”

Ova transakcija donijet će Holdingu oko 195 milijuna kuna ušteda, a sve će se do 2023. odvijati pod budnim oko kreditne agencije. Izdavanje holdingovih obveznica dogodila se nedugo nakon što je i država na domaćem tržištu izdala 6 milijardi kuna obveznica. U cijeloj priči bile su uključene Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka. Za predsjednika Uprave PBZ-a Božu Prku dileme nema..”8 milijardi kuna novih izdanja na domaćem tržištu pokazuje rastuću snagu i ugled hrvatskog tržišta kapitala. I to u atmosferi političke nestabilnosti.”

Ovo bi trebalo potaknuti i druge u Hrvatskoj da počnu izdavati obveznice na domaćem tržištu, optimističan je pak predsjednik Uprave ZABA-e Miljenko Živaljić, koji je nekad i sam bio na čelu zagrebačkog Ureda za gospodarstvo. Smatra da će ova transakcija donijeti višestruke koristiti glavnom gradu…”Izdanje obveznice snizilo je troškove financiranja za Grad Zagreb, čime je omogućen novi investicijski ciklus za Zagrebački holding. Omogućilo je i daljnje ulaganje u infrastrukturu te u društveni standard Zagrepčana”.

I najvažnije pitanje na kraju krajeva je – hoće li i kakve koristi sve ovo imati za građane glavnog grada? Ako se pita Milana Bandića – hoće…”Slijedeća tranša preostalih 500 milijuna kuna bit će usmjerena na građane, koji mogu svoje štedne uloge usmjeriti na obveznice Holdinga. Tu će imati sigurno ulaganje uz značajno veći prinos nego što to mogu dobiti držeći depozit u banci”.

Nesumnjivo ova transakcija ulijeva nadu za domaće tržište kapitala. Ostaje se nadati da će koristi od cijele priče imati i oni od kojih i za koje Grad postoji – a to su građani.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!