POSAVEC S PLENKOVIĆEM: Sjever Hrvatske najproduktivniji je hrvatski kraj – toj lokomotivi dajte još više goriva

Prije godinu dana potpisan je razvojni sporazum za sjever Hrvatske vrijedan više od 15 milijardi kuna. Trebao je pokrenuti niz projekata u raznim sektorima te time poboljšati kvalitetu života tamošnjih stanovnika.

Izvor: Media servis

Godinu kasnije u Čakovcu se održava sastanak predstavnika Vlade sa županima. Na razgovorima je rezimirano da su benefiti mnogobrojni, ali međimurski župan Matija Posavec naglasio je da se još više mora poraditi na razvoju prometnica, te rekao:

“Sjever Hrvatske najproduktivniji je hrvatski kraj, kraj koji okuplja 5 županija. Većina njih dvostruko više izvozi nego uvozi.

Da je slika sjevera Hrvatske slika ukupnog hrvatskog gospodarstva imali bi puno manje problema. Ako imate lokomotivu, u nju treba ulijevati još više goriva kako bi ona vozila još brže.

Sasvim sigurno imamo s razine županija i želje i interese i načine kako se možemo što brže razvijati.”

Premijer Andrej Plenković: “Mi želimo da se to nastavi, da ta višerazinska dimenzija upravljanja Hrvatskom dobro funkcionira.

Drago mi je da će ovaj indikativni popis od 36 infrastrukturnih i razvojnih projekata danas dobiti i konkretne konture, osobito za one projekte za koje će danas biti uručeni Ugovori za izradu projektne dokumentacije u vrijednosti 65,5 milijuna kuna.”

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak: “Naravno da sve ono što sami želite, želi i cijela Vlada.

Prvenstveno se gledaju mogućnosti iz dostupnih fondova EU i svih izvora koje imamo na raspolaganju u narednom desetljeću, a onda ono što se ne može financirati iz fondova i kako tu pomoći s nacionalnim sredstvima, ali i lokalnim resursima.”