PORFIRIJE U VUKOVARU: Mi smo ovdje došli ne zbog bilo čega drugog nego zbog hrama, zbog molitve

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić stigao je u Vukovar gdje su ga uz brojne pravoslavne vjernike dočelali čelnik SDSS-a Milorad Pupovac te potpredsjednica Vlade iz redova srpske manjine Anja Šimpraga.

Izvor: Media servis

Porfirije će danas posvetiti crkvu svetog Nikolaja i Srpski dom, a kako se njegov posjet Vukovaru poklapa s 31. godišnjicom pogibije vukovarskog borca Blage Zadre, posjet je izazvao brojna negodovanja.

Dolazak Porfirija u petak su komentirali i premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović:

“Znam da je obljetnica pogibije Blage Zadre kojeg izuzetno poštujemo kao hrvatskog branitelja, nije Hrvatska birala taj datum, Vlada nije imala s tim ništa, ne bih rekao da je to vezano za nas. Nije prvi put da je Porfirije bio u Hrvatskoj, a je li datum idealan ili ne, ja mislim da što god bliže bi došli obljetnici Vukovara, bilo bi što gore”, rekao je Plenković.

“Neću ići na to na kraju. Pozvan sam na dolazak Porfirija. Mislim da je to malo nezgodno u ovom trenutku. Dok god njegovi episkopi dodjeljuju odlikovanja ljudima kao što je Šešelj, ti odnosi ne mogu biti normalni”, poruka je Milanovića.

“Mi smo ovdje došli ne zbog bilo čega drugog nego zbog hrama, zbog molitve, zbog toga što imamo potrebu doći u hram i uputiti najdublje želje i istinske molitve Bogu za sebe, za svoje bližnje, ali i za čitav svijet, za sve ljude”, rekao je Porfirije u svom obraćanju u hramu, a prenijela je Srpska pravoslavna crkva (SPC).