POPLAVLJENA LIKA: Odsječena naselja bez struje – voda ušla u kuće

Podijelite članak

poplava, kosinj, lika

U poplavljenoj Kosinjskoj dolini dva naselja su potpuno odsječena. Voda je ušla u desetak kuća, vodostaj Like raste pet centimetara na sat, a kiša od sinoć ne prestaje padati.

Rekao je to načelnik Stožera civilne zaštite općine Perušić Mihael Kurteš uoči sastanka stožera na koji stižu i čelnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa i Hrvatskih voda.

”Jutros smo od 5 sati na terenu, ja kao načelnik stožera, interventna policija. Trenutno radimo raspored, šaljemo agregate jer su dva naselja ostala bez struje. Rješavamo to u dogovoru s HEP-om. Prevozimo ljude i Crveni križ da pomognemo dizati namještaj u kućama u koje ulazi voda. Trenutno se radi o 10, 15 kuća na području Donjeg i Gornjeg Kosinja”.

Situacija je ozbiljna, kaže načelnik stožera.

‘Oko 600 stanovnika je tu. Nisu sve kuće ugrožene, ali su odsječene. Nemaju struju, ni namirnice, pa trenutno dostavljamo sve putem naših službi i postrojbe”.

Stanovnici se pribojavaju ponavljanja 2010. kada je bilo poplavljeno 150 kuća. Ogorčeni su zbog zadržavanja vode u dolini, kaže Kurteš, svjestan da su u suprotnome izloženi Gospić i Otočac.

”Da se zadrži veća količina vode, grad Gospić cijeli centar bi bio pod vodom. Drugi problem je što ima odljev prema Otočcu, prema Švici, gdje smo imali pritužbi naših građana da se ništa ne pušta prema Otočcu te vode iz Kosinjske doline. Odnosno jako slabo i oni su dosta revoltirani, jer tope se naše kuće na području Kosinja i ugrožavaju se stanovnici. E sad, tko je tu odgovoran, treba vidjeti”, rekao je Kurteš, a prenosi Media servis.

Komentiraj