POLITIKA: Milivoj Pašiček – Drugo lice Sinčića, ili moja supruga potpredsjednica Palfi

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Po svemu sudeći Živi zid se ruši, ruši u silnicama koje su prouzročile pravi potres iznutra, iako su im sve to željeli i pokušavali činiti mnogi izvana.

Ivan Vilibor Sinčić pokazao je u nekoliko dana niz svojih slabosti, ali i demonstrirao jasno pred javnošću da nije vođa, da nema autoriteta, da nije u stanju sjesti za stol sa svoja dva najjača člana, dva zastupnika koji su svojim nastupima, svaki na svoj način, obogatili stranku, učinili ju jačom, prepoznatljivom, popularnijom. Umjesto da je sjeo s kolegama Ivanom Pernarom i Branimirom Bunjcem i s njima riješio neke probleme, on se okružio u najmanju ruku s pojedincima iz druge ili treće ekipe Živog zida i povjerovao kako ga oni mogu iznijeti na plećima.

Ne samo što nije sjeo s Pernarom i Bunjcem, već je Bunjca i teatralno suspendirao i dopustio medijima da se zabavljaju sa strankom i tako joj priuštio još veću štetu. Sinčić je otkrio i jedan dio svoje osobnosti kada je Bunjca i Pernara, za koje i sam kaže da su mu najbliži suradnici, onako preko koljena stavio na vjetrometinu javnosti s ozbiljnim optužbama kako su sve učinili „ne zbog politika, programa i borbe za naše građane, nego zbog novca, moći, koristoljublja, častohleplja“.

Je li moguće da se Sinčić tek tako ishitreno odlučio na odstrel dva svoja politička kapitalca u ime nekih imena oko sebe, koji su u odnosu na njih ipak marginalci?! Kako se i zašto odlučio stisnuti obarač na Bunjca i Pernara kao mete, ne shvaćajući kako pucajući u njih puca možda još jače u sebe?! Ne ulazeći u međusobne optužbe nakon što se nije mogao postići dogovor oko one fotelje u Bruxellesu u kojoj leži lijepa svota novca, bilo bi doista zanimljivo saznati kako funkcionira supružničko vođenje stranke po receptu – ja predsjednik, a supruga zamjenica.

Kada to, u kojem trenutku i gdje Sinčić prestaje biti predsjednik stranke i postaje suprug i da li u istom trenutku Palfi prestaje biti potpredsjednica i postaje supruga. Ili možda postoje i trenuci slabosti u kojima suprug Sinčić poklekne pred potpredsjednicom, svojom suprugom, gospođom Palfi? Jer, zanimljiv je njegov izričaj kada u razgovoru neprestano ponavlja „potpredsjednica Palfi“ ili nešto još nježnije „moja supruga, potpredsjednica Palfi“.

Gdje i kako predsjednik Sinčić konzultira potpredsjednicu Palfi o nekim odlukama, ili konzultira ona njega? Smišljaju li i gdje zajedno strategiju stranke, kadrovsku politiku i Sinčićeve izjave poput one koja je opet išla Bunjca i Pernara: „Neka stranka odluči u kojem smjeru želi ići. Hoće li Živi zid biti stranka ucjenjivača, uhljeba, materijalista, klimavaca, oportunista, protiv čega se borim, ili će biti čista i zdrava za kakvu se zalažem“.

Je li sve te ucjenjivače, uhljebe, klimavce… Sinčić vidio tek sada, i to u svojim najbližim suradnicima? Ili je istina nešto drugo – obračunati se s najjačima, jer je sada prilika. A potom, iako kaže da ne želi ići u Bruxelles, a njegova potpredsjednica, supruga Palfi kao neće u Sabor, možda sve završi u krugu obitelji. Suprug i predsjednik u EU parlament u Bruxelles, a potpredsjednica i supruga Palfi u Sabor. Hoće li članstvo držati zid Živog zida da se ne sruši do kraja, ako će se odluke i kreirati i donositi u dnevnom boravku, kupaonici, bračnoj postelji i u kuhinji predsjednika i potpredsjednice?

Komentiraj