POLITIČKA ŠUTNJA: Zašto je 2.000 Talijana iz Istre glasalo za desnicu?!

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Gotovo ispod radara i veće medijske pažnje u Hrvatskoj prošla je vijest da je čak 2.000 Talijana iz Istre glasovalo na nedavnim parlamentarnim izborima u Italiji za – desnicu!

Piše: Damir Strugar

Naravno, u demokraciji svatko ima pravo na svoj izbor i to mora biti tako. Ali taj podatak svakako zaslužuje da ga prokomentiraju čelnik Talijana i potpredsjednik hrvatskog Sabora Furio Radin, čelnik IDS-a Boris Miletić i svakako europarlamentarac, a zapravo i neformalni vođa IDS-a Ivan Nino Jakovčić.

Naime, vrlo je dobro znano da IDS u svojoj ideologiji itekako njeguje antifašizam i zasade iz narodno oslobodilačke borbe, te tekovine ZAVNOH-a. U tom pogledu IDS je lijevo-liberalna stranka čiji članovi i na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj uvijek glasaju za ljevicu. No, sada se desio potpuni paradoks! Članovi IDS-a i njihovi potpuni simpatizeri su Talijani iz Istre, koji su ovom prigodom glasali za talijansku desnicu. Istu onu, koja se nikad nije odrekla svojih pretenzija na Istru i koja i dan danas, poput pobjedničke stranke „Lega“ (ranije „Lege Nord“) smatra da bi valjalo preispitati Osimske sporazume i Istru kad – tad vratiti u okrilje Majke Italije.. Svojim glasovima za tu opciju, Talijani iz Istre zaista su neugodno iznenadili lijevo – liberalnu javnost. Ili se nama promatračima to samo tako čini?

‘Dijaspora uvijek glasa za desnicu’

„Mene to ne začuđuje! Pa i hrvatski narod u dijaspori uglavnom glasuje za HDZ, odnosno desnicu!“ – priča mi kolega Valter Siscovich, rođeni Talijan iz Pule i nekadašnji novinar na Televiziji Kopar. „Ne znam jeste li gledali, ali oko 40 tisuća Talijana iz Njemačke glasalo je za Berlusconijevu koaliciju, a neki mediji su objavili da su za te glasove čak bili i plaćeni. Svakom glasaču po 20 eura za glas! Ništa nije bilo prepušteno slučaju. Da li su glasači talijanske desnice u Istri bili plaćeni, ja zaista ne znam. Međutim, čini mi se da ih je premali broj da bi njihovi glasovi odlučivali o krajnjem rezultatu izbora u Italiji!“

„Nisu li na taj način pripadnici talijanske manjine u Istri izdali politiku IDS-a i kako tumačite da se o tome nitko javno nije oglasio? Recimo, Maurizio Tremul, predsjednik Talijanske Unije ili Tiziano Sošić, predsjednik Gradskog Vijeća Pule i počasni konzul Italije u Puli?“ – pitam svog sugovornika. „Pa svakako se može zaključiti da se radi o političkom paradoksu, jer Talijani u Istri su mahom simpatizeri, a mnogi od njih i članovi IDS-a.Oni kroz IDS njeguju i podržavaju antifašizam, a sada su glasali za desnu opciju u Italiji. A koja kao što znamo, ne misli baš dobro o antifašizmu. Pogotovo o Titovim partizanima ili o statusu Istre! Začuđujuće je da nitko o tome od dežurnih javnih komentatora nije reagirao ili izrazio stav, ali meni se čini da nitko od novinara i nije upitao naše odgovorne političare u Istri i Hrvatskoj da se o tome očituju! “ – kaže dobar poznavatelj političkih prilika u Italiji Valter Siscovich.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

I zaista začuđuje da se o ovom zabrinjavajućem talijanskom političkom rezultatu u Istri nitko još uvijek nije javno oglasio. Naime, sjećamo se kada su mnogi političari i javni politički analitičari u Zagrebu na sami spomen riječi „autonomija“ iz IDS-a, ustajali na noge i proglašavali takvu tezu opasnom i neskrivenom željom Istrana za odcjepljenjem od matice Hrvatske. Sada pak imamo činjenicu da su žitelji najbrojnije manjine u Istri u velikom broju podržali onu političku opciju u Italiji koja zagovara reviziju i povijesno pravo Italije na Istru.

Politička šutnja o izbornom rezultatu

Sjetimo se uostalom zajedničkih sastanaka početkom devedesetih ministara tzv. Republike Srpske Krajine iz Knina sa čelnicima „Lege Nord“ u Italiji. Te pokušajem ostvarivanja njihovog kvazi saveza u zajedničkoj borbi protiv Republike Hrvatske. Sjetimo se uvijek aktualnih prijepora i polemika koji se svake godine početkom veljače pokreću prilikom talijanskog javnog obilježavanja tzv. Dana sjećanja na fojbe, pod pokroviteljstvom Talijanskog parlamenta.

A kroz koji se uporno nameće isključiva krivnja pripadnicima antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i Sloveniji da su Titovi partizani u kraške jame nakon završetka rata širom Istre i slovenskog primorja bez suđenja bacali nevine talijanske žrtve. I vojnike i civile. Sjetimo se i prije nekoliko godina velike polemike koja se povela između pripadnika Saveza antifašističkih boraca Istre u Puli i talijanskog zastupnika u hrvatskom Saboru Furia Radina o podizanju tzv. Zajedničkog križa, posvećenog svim žrtvama fojbi na brdu Vinež iznad Labina. A protiv kojeg su apriori bili pripadnici SAB-a, nazivajući takvu inicijativu povijesnim falsifikatom, a namjeru izjednačavanjem krvnika i žrtava!

Dakako, convivenza i multikulturalnost, koju je IDS kao vladajuća stranka u Istri svih ovih 27 godina njegovala, polučila je ipak da se zajedničke rane iz 2. svjetskog rata polako zaboravljaju. Međutim, ovi rezultati glasačkog tijela Talijana u Istri, koji su svoje glasove dali Silviju Berlusconiju i desnoj koaliciji, zasigurno su neugodno iznenadili čelnike IDS-a. I to zato jer su im na neki način istarski Talijani okrenuli leđa. Da li je time, kao što tvrde pesimisti, na neki način simbolički doveden u pitanje i hrvatski suverenitet u Istri ili se ipak radi, kako tvrde realisti, o slobodnom izboru i sasvim o običnom politički legalnom glasanju istarskih Talijana, pokazat će se vrlo brzo!

U svakom slučaju znakovita javna šutnja političkih čelnika pruža priliku za različite interpretacije i kojekakva tumačenja. Zbog toga bi bilo sasvim logično da se o rezultatima talijanskih izbora u krasnoj zemlji Istri očituju rukovodeći istarski političari. Kako Hrvati, tako i Talijani. Kao što se očekuje i očitovanje političara iz vladajućeg vrha Lijepe naše. Naravno, ako njih takav problem zanima ili ga uopće i razumiju. Ili imaju „pametnijeg posla“

Komentiraj