POLICIJA O HAKERSKOM NAPADU NA A1: Maloljetnik je imao pomagača iz inozemstva

Brodsko-posavska policija oglasila se o hakerskom napadu na teleoperatera A1 Hrvatska koji je, kako sumnjaju, počinio maloljetnik s područja Županije.

Izvor: Media servis

Voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije Renato Grgurić je istaknuo da sumnjaju da je maloljetnik počinio kazneno djelo oštećenja računalnih podataka te zlouporabu naprava.

“Bez obzira što se radi o maloljetnoj osobi već u ovom trenutku mogu potvrditi da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na osnovanu sumnju da bi se radilo upravo o počinitelju tog kaznenog djela te će u kasnijim danima, nakon što kriminalističko istraživanje bude dovršeno, biti podnesena i odgovarajuća kaznena prijava državnom odvjetniku za mladež.”

Dodao je da su utvrdili da je maloljetnik imao pomagača koji nije iz Hrvatske te je u tijeku utvrđivanje identiteta te osobe. Kakve sankcije može očekivati osumnjičenik?

“Što se sankcija tiče, kod maloljetnih osoba nije naglasak na sankcijama već na tome da samim otkrivanjem preventiramo nekakva buduća kaznena djela iste osobe. Što se tiče počinjenih kaznenih djela kazne su od tri do pet godina zatvora. No, kažem, naglasak nije na zatvaranju maloljetnih osoba nego na tome da se takvo što više ne događa.”

Odgovornost nije na roditeljima, zaključuje Grgurić. Smatra da podaci neće biti objavljeni te da nitko od korisnika nije prijavio zlouporabu podataka.

Podsjetimo, maloljetni haker je upao u sustav A1 te ukrao osobne podatke najmanje sto tisuća njihovih korisnika, a ako uvjet da ih ne objavi na dark webu tražio je pola milijuna dolara u kriptovalutama kao uvjet da ne objavi osobne podatke korisnika.