POČINJE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: Evo gdje ga možete obaviti

injekcijaDanas započinje cijepljenje protiv sezonske gripe. Cijepiti se možete kod izabranog obiteljskog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo.

Gripa je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom gripe. Glavni simptom gripe je osjećaj iscrpljenosti; gubitak apetita, povišena temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa,grlobolja te kašalj.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je za ovu sezonu 280.000 doza cjepiva, što je 17.000 doza cjepiva više nego prošle sezone, a količina je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje prošle godine, kada se cijepilo 251.200 osoba.

Cijepiti se mogu gotovo svi uz konzultaciju s liječnikom. Najosjetljiviji su oni kojima je imunološki sustav oslabljen, zbog dobi, lijekova, bolesti ili trudnoće jer vrlo lako razviju komplikacije uslijed gripe, stoga je i cijepljenje besplatno za osobe s kroničnim bolestima, osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe i sve osobe starije od 65 godina, za zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike, javlja Media servis

Cjepivo protiv gripe u sebi ne sadrži žive viruse, već tri različita virusna antigena. Ovogodišnje cjepivo sadrži sojeve virusa A – H1N1 i H3N2, i virus B, kao i lani, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. HZJZ poziva na cijepljenje posebno starije od 65 godina. Dolazak gripe očekuje se krajem prosinca i obično traje do ožujka.